Toți contra Philip Morris

   Gigantul producător de țigări Philip Morris dă în judecată Uruguayul, pentru că are una dintre cele mai bune legislații anti-fumat din lume. Iar dacă nu ne vom implica în proces, Philip Morris are șanse mari să câștige.
   E înspăimântător că o companie ale cărei produse ucid poate revoca legi concepute pentru protejarea sănătății publice. Dar dacă apelul nostru va fi prezentat tribunalului de către o echipă de avocați de renume mondial, putem riposta cu o forță pe care niciun judecător nu o poate ignora, arătând că se creează astfel un precedent inacceptabil.
Hai să dovedim tribunalului că această decizie nu afectează doar Uruguayul. Dacă o companie de tutun poate câștiga un astfel de proces, următoarele provocări nu vor întârzia să apară - greii industriei de tutun au în vizor încă 4 țări, iar în multe alte state legile anti-fumat sunt în pericol.
   Trebuie să ne mișcăm rapid - Curtea a început deja audierile. Dați click mai jos pentru a proteja sănătatea publică și democrațiile noastre în fața lăcomiei corporatiste. Toate numele semnatarilor vor fi trimise Curții: 
   https://secure.avaaz.org/ro/uruguay_vs_big_tobacco_loc/?bKPcSeb&v=56759
   Uruguayul cere ca 80% din suprafața pachetelor de țigări să fie acoperită cu avertismente medicale anti-fumat și imagini grafice. Fumatul atinsese un nivel de criză, ucigând în jur de șapte persoane pe zi, dar de când a fost adoptată această lege, consumul de tutun a scăzut în fiecare an! Iar acum, Philip Morris se plânge că din cauza avertismentelor nu mai are loc pentru logourile mărcilor.
   Totul face parte dintr-o strategie globală a companiei, care încearcă să dea în judecată și să intimideze statele. Philip Morris a lansat deja un proces costisitor împotriva Australiei, iar dacă va câștiga contra Uruguayului, ar putea lansa procese împotriva a peste o sută de state, printre care și Franța, Norvegia, Noua Zeelandă și Finlanda - toate aceste țări luând momentan în considerare adoptarea de noi legi pentru protejarea sănătății publice.
   Experții spun că Philip Morris are șanse mari să câștige, deoarece cazul e judecat de un tribunal internațional, unde deciziile se iau în spatele ușilor închise și care a dat câștig de cauză corporațiilor în două treimi din procesele judecate anul trecut. Iar hotărârile lor sunt obligatorii, chiar dacă mulți judecători sunt persoane private cu legături în lumea corporațiilor, și nu experți juriști imparțiali. Depinde de noi să îi convingem de efectul devastator pe care decizia lor l-ar putea avea asupra sănătății întregii lumi.
   Uruguayul are propria sa echipă de avocați, care va aduce argumente, așa cum e de așteptat, pentru apărarea cazului lor particular. Dar noi putem adăuga un argument legal unic, arătând că această decizie va crea un precedent pentru toate țările cu legislație anti-fumat și acorduri comerciale similare. Și putem dovedi Curții că opinia publică e de partea ei dacă va decide în favoarea Uruguayului și a protejării sănătății.
   Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai puternic va fi apelul nostru. Dați click mai jos pentru a semna petiția urgentă și trimiteți acest email tuturor: 
   https://secure.avaaz.org/ro/uruguay_vs_big_tobacco_loc/?bKPcSeb&v=56759

   Când marile corporații au lansat atacuri ucigașe la adresa binelui public, comunitatea noastră a ripostat - de la Monsanto la H&M, ne-am asigurat că profiturile nu vor fi puse mai presus de oameni. Acum, avem o nouă șansă să facem asta, pentru binele nostru, al tuturor.
   Cu speranță,
   Emma, Maria Paz, Katie, Mais, Alice, Ricken, Risalat și întreaga echipă Avaaz