Dan Nica – pesedistul căruia DNA îi greșește mereu dosarele – a fost reales pe viață la șefia PSD GalațiAlintat de pesedeii de vază ”Răzeșul”, atârnatul din Panciu, Dan Nica, s-a agățat cu dinții, de vreo 20 de ani, de șefia Organizației Județene a PSD Galați. De când l-a înlăturat de la conducerea filialei pe ”emanatul” Revoluției Ilie Plătică Vidovici, Nica n-a pierdut nicio ocazie să radă tot ce îi permiteau influența sa de baron local sau funcțiile de ministru deținute. Astfel, de la inginerul pârlit de Telefoane (PTTR), care rânjea pe sub mustața de răzeș atunci când se gândea cât de apărat e de stelele ascunse ale Secu, Dan Nica, realesul de ieri al pesediștilor, s-a îmbogățit pe seama gălățenilor de nu mai poate ține socoteala caselor și banilor în declarațiile de avere.

Dan Nica – pesedistul căruia DNA îi greșește mereu dosarele – a fost reales pe viață la șefia PSD GalațiA început seria tunurilor, prin 2001, cu o vilă aflată pe faleza superioară a Dunării (foto 2) și cu crama din curtea părintească de la Panciu, ambele făcute cadou de firma de construcții Vega 93, a lui Corneliu Istrate. Imediat, constructorul, care avea nevoie de debușeu pe piața județului Vrancea, la Marean Oprișan acasă, a fost cadorisit acolo cu contracte de asfaltare. Interesant este faptul că DNA Galați a deschis un dosar în legătură cu vila, dar s-a oprit la prima filă. Aprigii procurori n-au putut să constate, din acte, că primul ”cumpărător” al vilei este chiar familia socrilor pesedistului Nica. Așa că Răzeșul a rămas cu vila pe care a trecut-o, pe rând, pe numele finului Nicolai Boghici, pentru ca apoi s-o înregistreze pe numele unui tânăr pesedist adus din Galați ca funcționar la București, în primul său mandat de ministru al Comunicațiilor. Tot prin acest amărât, postat într-un apartament din cartierul bucureștean Drumul Taberii, acolo unde nici chiria nu și-o permitea, prin 2003, ministrul Nica a cumpărat un teren pe Valea Prahovei pentru un centru de perfecționare al ministerului. Din afacerea cu terenul, și-a tras vreo 400.000 de euro de la bugetul de stat. DNA s-a sesizat și în legătură cu acest tun, dar un dosar n-a apărut nici până în zilele noastre. Cu crama din curtea părintească, Dan Nica joacă un fel de alba-neagra: ba o trece, ba o scoate din declarația de avere fără ca ANI să se sesizeze (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/3087-dan-nica-si-a-scos-din-declaratia-de-avere-crama-construita-de-vega-93-in-curtea-parinteasca-din-panciu.html).

Odată cu cadourile de la Vega 93 și cu primul mandat de ministru, pretențiile Răzeșului cresc și așa ajunge la tunurile de milioane de dolari și euro. Își face mâna cu afacerea Ericsson și cu un mizilic de vreo șapte milioane de dolari din contractul privind implementarea Serviciului unic de urgență 112, ăla care nici acum nu funcționează. Dosarul penal, în care un oficial al firmei suedeze arată că mita a fost dată pentru ministrul Comunicațiilor Dan Nica, s-a blocat într-o comisie rogatorie (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/1380-%C8%99paga-din-afacerea-ericsson-duce-c%C4%83tre-ex-ministrul-comunica%C8%9Biilor-dan-nica.html). Istorie e și mita de 20 milioane de euro luată de Dan Nica din afacerea Microsoft, dosar pe care DNA l-a ratat la mustață pentru ca Răzeșul să scape de o condamnare sigură.

Și așa, din tun în tun, Dan Nica, cel mai periculos dintre baronii PSD, s-a strecurat fără tam-tam în al doilea mandat de europarlamentar, a fost reales șef al filialei județene și definitivează proiectul de îngropare economică a Galațiului. Tot în primul mandate de ministru al Comunicațiilor, atunci când era înfometat de bani și hiperactiv, Răzeșul a reușit să distrugă orice urmă de negociere privind zona metropolitan Galați-Brăila, după ce a lăsat județul vecin fără 1.000 de ha, teren pe care l-a alipit Galațiului. Blocarea proiectului metropolitan, care ar fi scos zona din dezastrul economic, a folosit firmei Vega 93, constructor care a ridicat acolo câteva blocuri la prețuri astronomice, din bani publici.

S.Ț.