Dan Nica și-a scos din declarația de avere crama construită de Vega 93 în curtea părintească din PanciuObținerea președinției Organizației Județene a PSD Galați și apoi a primului mandat de ministru al Comunicațiilor i-au adus lui Dan Nica un val de bunăstare, la începutul anilor 2000, concretizat într-o vilă aflată pe Faleza superioară a Dunării și o cramă modernă în curtea casei părintești din Panciu, județul Vrancea. Ambele valori imobiliare au legătură cu firma de construcții Vega 93, a gălățeanului Corneliu Istrate, asfaltator care a intrat, în aceeași perioadă, pe piața vrânceană controlată de Marean Oprișan (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/3085-vila-lui-dan-nica-de-pe-faleza-data-cadou-de-vega-93-a-primit-o-fata-europeana.html). Vreo zece ani, pesedistul Nica nu a recunoscut că are legătură cu crama, pentru ca după anul 2010 să-și treacă în declarația de avere faptul că deține 40% din capitalul social al firmei de vinificație. Apoi, odată cu actualele alegeri europarlamentare, crama a dispărut brusc din declarația de avere. În anul 2014, atunci când candida la primul mandat de europarlamentar, după cum rezultă din declarația sa de avere, Dan Nica a câștigat 323.019 lei de pe urma firmei de familie Viticom SRL Panciu, adică de vreo patru ori mai mult ca salariul de ministru pe care-l avea în acea perioadă.

Tatăl lui Dan Nica și-a dat în gât fiul și a recunoscut aranjamentul pesedistului cu Vega 93

Dan Nica și-a scos din declarația de avere crama construită de Vega 93 în curtea părintească din PanciuAbordat de noi în timp ce crama era în plină construcție, tatăl pesedistului Dan Nica (vezi foto 2), inițial, a luat-o pe cont proriu și și-a asumat integral investiția. Despre cramă, tatăl ministrului ne-a declar că este realizată dintr-un împrumut de la BCR, în valoare de patru miliarde de lei vechi, dar nu a știut să explice cu ce a girat creditul și de ce a ales tocmai o firmă de construcții din Galați. Până la urmă, tatăl pesedistului Dan Nica a recunoscut că nu el s-a ocupat de împrumut și a acceptat că fiul său a fost cel care a aranjat lucrarea. Moderna cramă din curtea părintească de la Panciu, care cuprinde toată linia tehnologică pentru producerea vinurilor de calitate, formată din trei hale și anexele necesare procesului de vinificație, depășește cu mult în valoare suma ridicolă declarată de de tatăl pesedistului ca provenind dintr-un împrumut bancar.

Dacă partea sa din crama de familie a dispărut din noua declarație de avere completată în vederea alegerilor europarlamentare, în schimb, social-democratul Dan Nica și-a revendicat un autoturism de lux, marca Mercedes Benz, cumpărat în 2018.

Dispariția cramei părintești din declarația de avere nu este singura anomalie livrată de pesedistul Dan Nica în documentul oficial care-i poartă semnătura. Liderul pesediștilor gălățeni scrie cu mâna sa obișnuită cu afaceri de talia Microsoft că este deținătorul 100% al unui imobil de 10,9 mp (!), în Galați, și al altui imobil, împreună cu soția, de 14,3 mp(!), în București. La a treia încercare, Dan Nica reușește să ne comunice că mai deține un apartament de social-democrat, în suprafață de 135,75 mp, undeva tot în București.

Interesant este și faptul că acțiunile deținute în continuare de Dan Nica la două mari firme românești, Șantierul Naval ”Damen” Galați și Navrom Galați, trecute în declarația de interese, nu-i aduc niciun ban liderului pesedist.

S.Ț.