”Tatăl” infractorilor din Tecuci, procurorul Neculai Jalbă, își împinge fiul spre Camera DeputațilorUnul dintre cei patru candidați independenți pentru Parlamentul României, din județul Galați, este Tiberiu Mihai Antoniu Jalbă (foto). Tânărul, de 26 de ani, este de profesie jurist și se recomandă a fi manager de proiect sau consultant politic. Juniorul Jalbă este fiul mult mai celebrului său tată, Neculai Jalbă, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, acum deținător al funcției de procuror la aceeași unitate. Tatăl candidatului la deputăție este recunoscut în zonă ca părinte spiritual al lumii interlope.

Procurorul Jalbă este ”tatăl” infractorilor din Tecuci

Una dintre cele mai mari afaceri privind eliberarea contra şpagă a permiselor auto, de talia celor din Piatra Neamț, Bucureşti sau Piteşti, a fost investigată doar până la prinderea în flagrant a unui om de legătură. Pintilie Ion, zis Ţăranul, interlop tecucean, intermediarul care livra şpaga poliţiştilor de la Rutieră, a fost arestat în baza mărturiilor şi acțiunilor sub acoperire ale tecucenilor Ionel Roșeț şi Cristina Grigore. Pionul principal, în afara polițiștilor corupți care au ratat flagrantul în urma căuia a fost prins ”cărăușul” Pintilie Ion, este Neculai Jalbă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, la acea dată.

Din dosarul singurului implicat ”căzut” la flagrant, Pintilie Ion, zis Țăranul, reiese că acesta se afla în relații strânse cu prim-procurorul Jalbă. În una dintre multele stenograme, din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Galați, apare o convorbire între procurorul Jalbă și infractorul Pintilie. Jalbă: ”Salut, Ioane! Adu-mi și mie, urgent, două verze, că am musafiri!”. Pintilie, care avea salvat numărul de telefon al procurorului cu grupul de litere TDA, după numărul de la mașina acestuia: ”Da, tată! Vin imediat!” Și convorbirea continuă în același limbaj codificat. De altfel, în mașina lui Pintilie au fost găsite mai multe acte din dosare aflate în lucru la Parchetul tecucean, printre care și dosarul 3.016/P/2009, avându-l ca subiect pe Dănăilă Costică. 

Protectoarea lui Neculai Jalbă, devenită ”mama” infractorilor din Tecuci, este procuroarea Cristina Daniela Balcan, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, verișoara fostului șef al Poliției Tecuci, Florin Balcan. Relațiile dintre cei doi s-au strâns după ce doamnei procuror i-a fost ”aranjat” dosarul unui accident auto, atunci când ruptă de beată, după cum afirmă martorii, Cristina Balcan a tamponat cu mașina proprie un alt autoturism, la intersecția bulevardului Victoriei cu strada Tudor Pamfile.

S.Ț.