Liberalul Marian Băilă și organul Viața liberă albesc pesediștii afaceriști veroși   Autointitulatul ”cotidian al gălățenilor” a reinterpretat o investigație jurnalistică apărută în www.nepasadegalati.ro, astfel încât subiectul articolului, Ionuț Pucheanu – directorul Ecosal SA, să fie ”albit ca la Nufărul”. Spălarea și albirea tânărului politician pesedist Ionuț Pucheanu, șef al TSD Municipal Galați (Tineretul Social Democrat), s-a executat, cu acordul patronului Vieții libere - liberalul Marian Băilă, în articolul ”Afaceri în familie: Soția directorului Ecosal și-a deschis restaurant” (http://www.viata-libera.ro/prima-pagina/72856-afaceri-in-familie-sotia-directorului-ecosal-si-a-deschis-restaurant), apărut sâmbătă, 5 decembrie a.c. Acțiunea de albire a pesedistului a fost generată de articolul ”Directorul Ecosal Galați și-a făcut cârciumă de lux în București cu angajați ai firmei CL Galați” (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/2310-directorul-ecosal-%C8%99i-a-f%C4%83cut-c%C3%A2rcium%C4%83-de-lux-%C3%AEn-bucure%C8%99ti-cu-angaja%C8%9Bi-ai-firmei-cl-gala%C8%9Bi.html), apărut marți, 24 noiembrie a.c. Dezvăluirea privind faptul că directorul Ecosal SA a folosit angajați ai firmei de curățenie a CL Galați la lucrări de amenajare a unui restaurant de lux din centrul Capitalei, cârciumă care aparține, în acte, soției tânărului pesedist și nașului de cununie al acestora, a fost reinterpretată de Viața liberă la modul admirativ:”După modelul altor oameni din administraţia publică, soţia şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, şi-a deschis restaurant, dar nu la Galaţi, ci la Bucureşti”. Ionuț Pucheanu a fost pus să se tragă de urechi ”moral” și să prezinte o factură ”care să poată demonstra că din această relaţie comercială Ecosal nu a ieşit în pierdere, ba, mai mult, a înregistrat profit”(foto Vl). Factura, în valoare de 2.798 lei, prezentată ca salvatoare pentru Ecosal SA, a fost emisă în luna noiembrie, lună în care a apărut și articolul din ziarul nostru. Astfel, este posibil ca factura să fie înregistrată, printr-un artificiu, după apariția investigației de presă. Asta, și pentru că pe site-ul restaurantului apare că acesta a fost deschis în vara anului în curs, iar, după factură, ușile cârciumii de lux au fost reparate abia în luna noiembrie.

   

   Pentru imaginea primarului Marius Stan - Viața liberă nu prezintă ”de bine” afacerile directorului CalorgalLiberalul Marian Băilă și organul Viața liberă albesc pesediștii afaceriști veroși

   Articolul privind afacerile familiei lui Cristian Istrate - directorul Calorgal, din Viața liberă de marți, a fost abordat dintr-un alt unghi: ”Cui atribuie Primăria Galați lucrări fără licitație. Contracte de 82.000 de euro pentru firma directorului Calorgal” (http://www.viata-libera.ro/prima-pagina/72938-cui-atribuie-primaria-galati-lucrari-fara-licitatie-contracte-de-82-000-de-euro-pentru-firma-directorului-calorgal). Pe bună dreptate, afacerile familiei directorului Calorgal au fost prezentate ca fiind unele veroase, însă nu fără a albi un alt personaj politic. Beneficiarul dezvăluirii din Viața liberă a fost primarul Marius Stan. Până și copiii din Galați știau, încă din urmă cu o săptămână, că primarul urma să-l demită pe Cristian Istrate de la conducerea Calorgal. Pentru a atenua șocul produs gălățenilor de acordarea ajutorului de trei milioane de lei către Calorgal, bani care să acopere pierderile firmei distribuitoare de agent termic, primarul Marius Stan avea nevoie de un argument puternic de imagine. Și patronul Marian Băilă a dat bun de tipar articolului care nu a mai pus într-o lumină admirativă afacerile de familie ale unui politruc.

   Sorin Țiței