Turnătorul Florin Pâslaru – ”vedetă” în Raportul FreeEx privind libertatea presei în România

Deputatul PSD Florin Pâslaru, dovedit turnător la fosta Securitate și condamnat pentru faptul că și-a angajat fiul la propriul cabinet parlamentar, nu pierde nicio ocazie de a demonstra cât este de ridicol. Turnătorul Pâslaru, documentat de Fisc drept evazionist fiscal dar necondamnat din cauza inexistenței unei justiții reale la Galați, din poziția de secretar al Comisiei de cultură, arte și mass-media, a încercat ”să astupe gura” unei publicații locale. Tentativa de îngrădire a libertății de exprimare a fost consemnată în Raportul FreeEx privind libertatea presei în România, lansat în urmă cu două zile:

Florin Pâslaru vs Sorin Țiței

”Secretarul Comisiei de cultură, arte și mass-media a Camerei Deputaților, Florin Pâslaru, s-a folosit de însemnele Parlamentului pentru a depune o plângere penală împotriva cotidianului online NePasăDeGalați.ro. Sesizarea deputatului PSD purta antetul Parlamentului și a fost depusă în decembrie 2012, la scurt timp după alegerile parlamentare ce au avut loc în acea lună.

Pâslaru a reclamat suspiciuni de evaziune fiscală în legătură cu tipărirea unei publicații electorale în baza unui contract de publicitate electorală între PD-L și societatea care editează publicația NePasăDeGalați.ro. Publicația tipărită a purtat același nume cu publicația online, fiind alcătuită din patru pagini de publicitate electorală și patru pagini de conținut editorial furnizat de redacție. Tipărirea publicației a fost asigurată de PD-L, în timp ce site-ul a furnizat conținutul editorial și machetarea publicației.

Printre materialele editoriale furnizate de redacție exista și un interviu cu o persoană care îl acuza pe Pâslaru de colaborare cu Securitatea. CNSAS a stabilit că Pâslaru a fost colaborator al Securității comuniste.

Sorin Țiței, editorul publicației NePasăDeGalați.ro, a fost audiat la începutul lui ianuarie 2013 de organele de anchetă în legătură cu acest caz, dar acestea nu au pronunțat nicio soluție în acest caz până la data redactării raportului.

La doi ani după formularea plângerii penale de către deputatul Pâslaru, la finalul anului 2014, ActiveWatch și Sorin Țiței au făcut investigații în legătură cu situația dosarului și au aflat că nu există un dosar penal împotriva jurnalistului.

Dosarul fusese clasat la două zile după audierea jurnalistului, deoarece s-a constatat că faptele sesizate de petent nu sunt sancționate penal sau contravențional. La o cerere de informații adresată de ActiveWatch Parlamentului României, în noiembrie 2014, referitor la modul în care parlamentarii pot utiliza însemnele oficiale, Biroul de Presă al Camerei Deputaților a explicat că nu există o reglementare specifică privind utilizarea acestor de către parlamentari a tipizatelor cu însemnele Parlamentului României.

La începutul lui 2014, în urma unei anchete a Agenției Naționale de Integritate,

Florin Pâslaru a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, deoarece l-a angajat pe fiul său la propriul cabinet de parlamentar, în mandatul 2009-2012.

Florin Pâslaru este patron al TV Galați, instituție de presă la care jurnalistul Sorin Țiței a avut o colaborare în urmă cu aproape 10 ani.”