Președintele instanței campioană la mandate de ascultare și urmărire, judecătorul Robert Florea, este masonSpre deosebire de șeful Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Lucian Netejoru, care nu și-a trecut în declarația de interese apartenența la masonerie, președintele Tribunalului Galați, judecătorul Robert Florea, a recunoscut mai târziu, în actul oficial, că este mason. Prima sa declarație de interese înregistrată pe site-ul CSM și datată 26.05.2009 nu conține nicio referire privind apartenența la vreo organizație, deși acesta era proaspăt membru al Asociației Rotary Club Donaris Galați. Abia în 2014, judecătorul Robert Florea își trece în declarația de interese afilierea la Clubul Donaris și la Marea Lojă Națională din România – București, după cum reiese din declarațiile depuse pe site-ul CSM. Chiar dacă nu are probleme de natură penală cu apartenența la masonerie, președintele Tribunalului Galați, judecătorul Robert Florea, poate avea probleme de conștiință atunci când justițiabilul din fața sa este un frate sau o soră de masonerie. Problema etică, în astfel de cazuri, se pune astfel: ”Primează durul jurământ mason, care îți cere să-ți aperi frații și surorile până la moarte, sau jurământul magistratului față de statul român?”.

Problemele de conștiință nu-l supără pe președintele Tribunalului Galați. Judecătorul Robert Florea apare în dosarul locuințelor ilegale pentru judecători, instrumentat de procuroarea Paula Tănase, ca beneficiar al unui apartament social din patrimoniul Consiliului Județului Galați, dobândit pe vremea când acesta era consilier juridic la respectiva instituție, cu care s-a împroprietărit și apoi l-a vândut pentru că deținea altă casă.

Poate, fără nicio legătură cu aparteneța la masonerie, judecătorul Robert Florea a reușit să fie președintele instanței campioană în România la numărul de mandate de ascultare telefonică și de urmărire ambientală emise în ultimii ani (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2786-tribunalul-galati-s-a-facut-pres-in-fata-cererilor-de-ascultare-a-telefoanelor-si-recunoaste-4-636-de-mandate.html). Tot ca o coincidență, masonul Robert Florea a fost desemnat președinte al unui birou electoral de două ori în același ciclu electoral, în anul 2016.  La alegerile locale, din luna iunie, judecătorul Robert Florea a fost președintele Biroului Electoral Județean (BEJ). La puțin peste trei luni, după ”alegeri” interne în cadrul Tribunalului Galați, președintele instanței, judecătorul Robert Florea, a fost desemnat din nou membru și președinte al Biroului Electoral de Circumscripție (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2549-presedintele-tribunalului-galati-robert-florea-instituit-pe-viata-sef-al-supravegherii-alegerilor-controversate.html).

S.Ț.