Președintele Tribunalului  Galați, Robert Florea - instituit pe viață șef al supravegherii alegerilor controversate    Constituirea Biroului Electoral de Circumscripție (BEC), eveniment care a avut loc sâmbăta trecută, a adus gălățenilor o nouă surpriză cu iz electoral. Judecătorul Robert George Florea, președintele Tribunalului Galați, a devenit președinte al unui birou electoral a doua oară în același ciclu electoral. La alegerile locale, din luna iunie, judecătorul Robert George Florea a fost președintele Biroului Electoral Județean (BEJ). La puțin peste trei luni, după ”alegeri” interne în cadrul Tribunalului Galați, președintele instanței, judecătorul Robert George Florea, a fost desemnat din nou membru și președinte al Biroului Electoral de Circumscripție. Alegerea cu repetiție a președintelui Tribunalului în cele două birouri electorale din același ciclu electoral ridică multe semene de întrebare. Dacă la alegerile locale au concurat vreo 13 judecători ai Tribunalului Galați, de această dată, afirmă judecători din cadrul instanței, înscrierea magistraților și tragerea la sorți au fost coordonate discret de președintele Florea. Efectiv, judecătorii au aflat din presă că președintele Tribunalului Galați este din nou șeful structurii care supraveghează alegerile parlamentare.

   Pe de altă parte, judecătorul Robert George Florea afirmă că la alegerile interne au participat ”9 sau 10 judecători” și că ”am fost desemnat prin tragere la sorți și apoi m-au votat președinte ceilalți doi colegi aleși, fără votul meu”. Trebuie spus că ceilalți doi membri ai BEC sunt magistrați șefi de secție, subordonați pe linie administrativă președintelui Tribunalului Galați: judecătorul Răzvan Dicu - șeful Secției I Civilă, și judecătoarea Paula Perijoc – președinta Secției II Civilă.

   În aceste condiții, chiar dacă este legal ca aceeași persoană să conducă de două ori la rând structurile care supraveghează alegerile locale și pe cele parlamentare, nu este și moral, mai ales că tragerea la sorți internă pentru desemnarea membrilor BEC a fost făcută în condiții netransparente. Dacă mai punem la socoteală și faptul că la alegerile locale au fost semnalate probleme privind corectitudinea votului la ambele structuri, BEM și BEJ, judecătorul Robert George Florea nu ar fi trebuit să se regăsească pe lista candidaților pentru BEC, listă de pe care ”sorții” îl desemnează mereu câștigător. Asta, pentru că mai are la activ vreo două participări în structurile electorale, în afară de cele luate în discuție.

 

   Sorin Țiței