Copilul de trupă al „serviciilor”, Ionuţ Pucheanu, va fi înscăunat primar al Galaţiului   Aparent venit de nicăieri, pesedistul Ionuţ Pucheanu a explodat politic odată cu câştigarea alegerilor de către USL, în 2012, atunci când s-a ales cu funcţia de consilier al primarului Stan. Până atunci, Pucheanu era un zero politic din curtea lui Dan Nica. Explicaţia pentru ascensiunea fulminantă a junelui pesedist trebuie căutată şi în sânul familiei. Tatăl lui Ionuţ Pucheanu a făcut parte din sistemul securist postdecembrist, atunci când a deţinut funcţia de şef de cadre la Miliţia Judeţeană Galaţi. Colonelul Pucheanu era un fel de combinaţie între politruk, securist şi miliţian de „doi ş-un sfert”, adică avea rolul să întocmescă şi să verifice dosarele miliţienilor. În acelaşi timp, şeful de cadre funcţiona şi ca serviciu secret care aduna date pentru tovarăşii din PCR. După 1989, colonelul Pucheanu a mai lucrat ca şef de cadre al IPJ Galaţi şi în perioada în care s-a aflat la conducerea inspectoratului colonelul Luca Iamandi. Astfel, tânărul Ionuţ a fost crescut în spiritul „serviciilor”, iar „serviciile” nu l-au uitat mai târziu. Pentru el, târziu este la 35 de ani, vârsta la care va fi înscăunat primar.

   Cum şi preşedintele pesediştilor gălăţeni, Dan Nica, a deţinut o funcţie (şef la Telefoane înainte de 1989) pentru care apartenenţa la „servicii” era obligatorie, strategia de împrospătare a candidaţilor PSD cu Ionuţ Pucheanu are o logică.

   Cu toate că majoritatea sondajelor îl desemnau ca fiind ocupantul locului trei la aceste alegeri locale, surpriza s-a produs şi Pucheanu ne va fi primar. Asta, dacă se lămuresc misterele buletinelor de vot care apar în plus, în mai multe secţii de votare, peste numărul cărţilor de identitate scanate.

   În acest context, interesantă este şi informaţia venită dinspre ALDE: aceea că Durbacă a bătut palma cu PSD în ultimele zile de campanie. Strategia a fost făcută de sfătuitorul de taină al traseistului politic Durbacă, colonelul pensionar Ion Tudoran, zis Tano, fost şef la „doi ş-un sfert” Galaţi şi tovarăş de arme cu colonelul Pucheanu. Aşa se explică scorul mic obţinut de Durbacă la finalul alegerilor, după ce sondajele intermediare îl dădeau pe cai mari.

   Sorin Ţiţei