Procurorul șantajabil pe motiv de ilegalitate cu locuințe sociale, Gheorghe Ivan, se vrea Procuror General   Informația din presa centrală, venită pe surse, precum că fostul șef al DNA Galați, Gheorghe Ivan, se vrea Procuror General al României pare una ireală. Procurorul care a reușit performanța să nu deranjeze niciun corupt la vârful administrației politice locale, în perioada în care a fost șeful DNA-ST Galați, nu are niciun argument să țintească o asemenea funcție. Singura explicație a candidaturii ar putea fi faptul că procurorul Ivan, actualmente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost împins de la spate ca să aibă Oana Hăineală, fost președinte CSM, contracandidat pentru funcția de Procuror General. Sau poate că acesta se califică, după normele președintelui României, cel care va face numirea în funcția de Procuror General.

 

   Foamea de case sociale l-a făcut pe Gheorghe Ivan șantajabil, adică bun pentru funcții înalte

   A fi șantajabil, în zilele noastre, nu este tocmai rău, mai ales atunci când ești magistrat și poți, astfel, raspunde la comenzile politice. Înainte de a fi șef al DNA-ST Galați, Gheorghe Ivan s-a remarcat, în calitate de procuror, prin foamea de locuințe sociale pe care a avut-o. După modelul a zeci de judecători, procurori şi poliţişti gălăţeni, Gheorghe Ivan este posesorul ilegal al unui apartament social, aflat pe Şoseaua Buzăului, la Brăila. Locuinţa a fost primită, împotriva legii, de procurorul Ivan de la Consiliul Local Brăila, în iunie 1999. Până la acea dată, magistratul Gheorghe Ivan mai fusese împroprietărit cu un apartament, în Galaţi. Locuinţa socială a fost primită de la Primăria Galaţi, pe 25 aprilie 1990, şi se afla pe Strada Victor Vâlcovschi (Macaralelor), la numărul 6, bloc J6, apartament 45. 
În anul 1992, pe 18 august, procurorul Ivan, care funcţiona la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, a cumpărat apartamentul de la Loconfort, prin contractul cu numărul 5.268, din acelaşi an.

   Plictisit de naveta la Târgu Bujor, Gheorghe Ivan şi-a vândut apartamentul din Galaţi, în 1999, şi şi-a găsit post de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Înainte de a vinde apartamentul din Galaţi, Ivan a cerut şi a obţinut o locuinţă socială de la Consiliul Local Brăila. A primit un apartament mare, amplasat la etajul 1, într-un bloc construit la începutul anilor 1990, pe Şoseaua Buzăului. Prin această tranzacţie, anticoruptul a încălcat flagrant Legea locuinţei (L114, articol 48). Magistratul nu era un caz social şi era încă deţinătorul unui apartament, care fusese primit tot din fondul locativ de stat. Gheorghe Ivan nu a recunoscut, în primă fază, faptul că deţine un apartament social la Brăila. El s-a plâns că, de când a devenit procuror şef al DNA Galaţi, face naveta, zilnic, în oraşul vecin şi că locuieşte la soacra sa, unde creşte raţe şi gâşte. În ultimă instanţă, atunci când a conştientizat că avem informaţii despre locuinţa socială pe care o deţine, procurorul a recunoscut că deţine un apartament, dar, a afirmat el, cu statut de locuinţă de serviciu. Mai mult, apartamentul botezat de Ivan ca fiind de serviciu, a suferit o extindere importantă, pentru care nu ar fi primit autorizare decât în situaţia în care ar urma să fie cumpărat sau este în curs de cumpărare. 
 După ce s-a văzut cu locuinţă la Brăila, la o lună, Ivan şi-a tras nişte bani buni din vânzarea apartamentului din Galaţi. Procurorul a găsit un Vasilică, Cornel Vasilică, pe care l-a împroprietărit cu apartamentul din Galaţi, prin contractul de vânzare-cumpărare numărul 1.814, din 19 iulie 1999.

 

   Ivan mai are un apartament în Bucureşti şi dosar penal la şeful său

   Procurorul şef al DNA Galaţi mai este fericitul posesor al unui apartament, în Bucureşti, care apare în declaraţia sa de avere. Despre acesta, magistratul afirmă că a fost forţat să-l cumpere pentru cele patru fete ale sale, trei fiind studente în Capitală. Grijuliu, Gheorghe Ivan a trecut în declaraţia sa de avere împrumuturi de la rude, bani în baza cărora a achiziţionat locuinţa din Bucureşti. Motivul, a afirmat procurorul, chiria pentru fetele studente ar fi împovărat mai mult bugetul familiei decât cumpărarea casei. 
   Procurorul Gheorghe Ivan, care s-a făcut cunoscut, cu ani în urmă, printr-o gafă de proporţii, atunci când a arestat un cetăţean oarecare în locul directorului Petrom, doar pentru că avea acelaşi nume, s-a ales și cu un dosar penal legat de locuințele sale. Ancheta penală a procurorului Paula Tănase se referă tocmai la modul ilegal prin care procurorul Ivan a obţinut locuinţa social de la Brăila. Dosarul penal a ajuns la şeful lui Ivan de la acea dată, Daniel Morar – fost procuror şef al DNA, care l-a făcut uitat într-un sertar până în zilele noastre.

http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2397-ex-procurorul-sef-al-dna-galati-gheorghe-ivan-bratul-armat-al-rectorului-udj.html 

   Sorin Țiței