Ex-procurorul șef al DNA Galați, Gheorghe Ivan – brațul armat al rectorului UDJ    Fostul prim-procuror al Direcției Naționale Anticorupție – Secția Teritorială Galați, Gheorghe Ivan, a revenit în atenția publică prin jocurile de culise pe care le face în cadrul Universității ”Dunărea de Jos”. Din postura de președinte al Comisiei Juridică și de Etică a Senatului UDJ, Gheorghe Ivan, care a ratat cu succes lupta cu corupția din zonă, manevrează regulamentele interne astfel încât rectorul să fie înconjurat în structurile de conducere doar de persoanele care nu opun rezistență.

   La alegerile pentru Senatul Universității ”Dunărea de Jos”, comisia condusă de Gheorghe Ivan a modificat un Ordin al Ministrului Educației, astfel încât decanii și prodecanii să nu aibă posibilitatea să acceadă în structura legislativă universitară. Motivul pare a fi dorința rectorului Iulian Bârsan de a se înconjura de oameni fără experiență administrativă, care să fie un cor de votanți ai proiectelor acestuia. Modificările aduse de Comisia Juridică și de Etică a UDJ, condusă de procurorul Ivan, Ordinului de Ministru care prevede condițiile în care se organizează alegerile pentru Senat au fost atacate în instanță (dosarul 228/121/2016, aflat pe rolul Tribunalului Galați).

   Aceeași strategie, cu Gheorghe Ivan cap de afiș, a fost folosită și la alegerile pentru funcțiile de decan și prodecan ai facultăților Universității ”Dunărea de Jos”. Comisia manevrată de ex-șeful DNA Galați, Gheorghe Ivan, a modificat Ordinul de Ministru care reglementează metodologia alegerilor. Astfel, OM specifică expres:”Consiliul Facultății are obligația de a aviza doi candidați prin vot secret”. Juristul Ivan a hotărât că, la Galați, Consiliul Facultății va aviza ”consultativ” candidații pentru funcțiile de decan. Prin această mișcare, profesorul Iulian Bârsan a avut ocazia să-l execute pe principalul său contracandidat de la alegerile pentru rectorul UDJ, Cătălin Fetecău. Alegerile din cadrul Facultății de Inginerie, unde profesorul Cătălin Fetecău era decan, au avut un final neașteptat. Marian Bordei a fost desemnat decan, în condițiile în care a obținut doar 12 voturi din totalul de 27(sub 50%). Asta, în timp ce Cătălin Fetecău obținuse 22 de voturi din totalul de 27.

   Miza acestor jocuri de culise este una economică, în condițiile în care Universitatea”Dunărea de Jos” este al treilea ordonator de credite din zonă, după Consiliul Local și Consiliul Județului Galați. Interesant este și faptul că Gheorghe Ivan a fost mult mai bine plătit de UDJ, în comparație cu salariul din Justiție, pe vremea când acesta cumula funcția de prim-procuror al DNA Galați cu cea de cadru didactic universitar.

 

   S.Ț.