Galațiul este ocolit de investițiile străine din cauza mediului economic sufocat politic

   În cei 25 de ani de economie de piață, nivelul investițiilor străine atrase de țara noastră a fost de 41,6 miliarde euro, aceasta reprezentând valoarea capitalului social subscris de cele 198.635 de societăți cu participare străină la capital înființate în perioada 1991-2014, conform ultimelor date publicate de Registrul Comerțului (ORC). Din acest total valoric, 60,6% revine regiunii București-Ilfov, în timp ce regiunea Sud-Est (în care se regăsește și județul nostru) a beneficiat de investiții străine în valoare de doar 1,96 miliarde euro (cca 5% din totalul național). Strict în Galați, cele 1.626 societăți cu participare străină la capital, înființate în perioada analizată, plasează județul nostru pe un modest loc 23 în țară, cu o valoare a capitalului social subscris de acestea ce depășește cu puțin 598 milioane euro.

   În ce privește structura pe domenii de activitate a firmelor cu capital străin înființate în România post-decembristă, privind din punct de vedere numeric, cele mai multe (27,2% din total) au fost înființate în construcții, urmate de cele ce operează în industrie (25,9% din total) și de cele ce activează în sectorul serviciilor profesionale – 19,3%. Clasamentul primelor 50 de ţări după participarea străină la capitalul social total subscris, în perioada 1991 – 2014, este dominat de investitorii olandezi (cu 8,22 miliarde de euro), urmați de cei austrieci (5,26 miliarde euro) și de cei germani, cu 4,52 miliarde de euro, sume aduse ca aport în economia românească. 

   Anul 2014 s-a dovedit a fi unul bun prin prisma nivelului investițiilor străine în România, nivelul acestora de 3,88 miliarde de euro fiind în top 3 al anilor cu cele mai însemnate intrări de capital străin din țara noastră după decembrie 1989. Doar anii 2008 și 2010, atunci când nivelul participațiilor străine la capitalul social subscris s-a apropiat de 4 miliarde de euro, au fost prolifici pentru economia națională.

   Aceste trenduri nu ating însă și județul nostru. În luna aprilie 2015 – ultima analizată de ORC – intrările de capital străin în Galați sunt puțin peste 229.000 de euro, la această valoare ajungându-se prin majorări de capital social al firmelor deja existente și nicidecum prin noi investiții. În schimb, am asistat la radierea unui operator economic cu participare străină la capital în valoare de peste 2,5 milioane de euro ce a spus adio sufoca(n)tului mediu de afaceri local. În contrapartidă, este suficient să amintim aici că în aceeași lună aprilie, topul primelor trei investiții/majorări de capital social străin din România cumulează peste 175 de milioane de euro, dintre care o nouă investiție germană în componente auto, de 20 de milioane euro, în județul Alba.

   George Marinescu