ANAF a făcut 22 de descinderi în zona Galați cu inspectori care au evoluat ”la perechi”

   La sfârșitul săptămânii trecute, în intervalul 6 – 7 iunie, Direcția Antifraudă Fiscală a efectuat o acţiune de control de tip desant, la nivel național, cu 495 de inspectori. Această desfășurare de forțe s-a concretizat prin verificarea a 350 de firme, în special hoteluri, restaurante și baruri ce îşi desfăşoară activitatea în zone cu risc fiscal, inclusiv din Regiunea Sud-Est, din care face parte și județul Galați.

   Din informațiile pe care le deținem, la Galați, inspectorii antifraudă au vizitat în week-end-ul trecut o serie de 22 de cârciumi binecunoscute din Galați, iar, per total, în cele două zile nu mai puțin de 100 de hoteluri și restaurante din regiune au fost în vizorul inspectorilor ANAF: pe lângă cele din Galați, altele  21 din Brăila, 17 din Buzău, 13 din Constanța, 6 din Tulcea și 21 din Vrancea. Aceștia au fost foarte încântați de gastronomie și de ospitalitatea amfitrionilor din zonă. Potrivit declarațiilor unuia dintre administratorii firmelor gălățene vizate, care, din motive lesne de înțeles, dorește să își păstreze anonimatul: "la noi a venit la orele după-amiezii o pereche ce a dorit mai întâi să consulte meniul, analizând între timp ce se întâmplă prin local, apoi, firește că au comandat și, la final, după aproape trei ore, au scos legitimațiile și au trecut la verificări". Evident că atracția serii de sâmbătă a perechii de inspectori antifraudă nu a putut fi decât casa electronică de marcat.

   Printr-un comunicat de presă, ANAF-DGAF atrage atenția că, "în paralel cu instrumentarea cazurilor de mare evaziune, acțiunile Direcției Antifraudă Fiscală pentru verificarea modului în care sunt respectate obligațiile legale de a utiliza casa de marcat electronică fiscală și de a emite bon fiscal vor continua în același ritm". Noi așteptăm cu nerăbdare cazurile de mare evaziune fiscală.

   Până atunci, de această dată rezultatele verificărilor sunt următoarele: 465 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.894.750 lei, în cea mai mare parte cu ocazia verificărilor privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat fiscale, respectarea disciplinei financiare și provenienţa legală a mărfurilor, confiscări de numerar şi bunuri în valoare estimată de 40.863 lei (28.870 lei numerar şi 11.993 lei valoare estimată bunuri), precum și clasica suspendare a activităţii unui număr de 4 agenţi economici, din care trei pentru nedotare şi unul pentru neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.

 

   George Marinescu