Galatenii - condamnati la vise

   Plantele etnobotanice au ajuns să fie consumate ca pâinea caldă de gălățeni. În parcuri, prin tronsoanele blocurilor, la mese în cluburi sau chiar acasă în fotoliu.

„Aromatherapy Shop", „Spice Shop", „Magazin de vise", au devenit deja denumiri consacrate în oraşul Galaţi. Sănătatea nu mai reprezintă o prioritate în rândul tinerilor gălăţeni, locul ei fiind ocupat acum de euforie, iluzii senzoriale şi halucinaţii, toate acestea la preţ redus. Nu mai este o noutate faptul că oraşul nostru este „izvorul" plantelor etnobotanice, oraşul de unde a pornit explozia magazinelor de vise. Începând cu anul 2008, din ce în ce mai mulţi tineri s-au lăsat acaparaţi de acest „lift spre al nouălea cer", plantele fiind nelipsite de la petrecerile „adevărate". Pulse, Special Gold, Spice Diamond, Spice Gold, sunt doar câteva dintre etnobotanicele care, deşi conţin substanţe interzise, sunt în continuare comercializate şi prezente atât în buzunarele gălăţenilor, cât şi pe mesele cluburilor. „Aud pe stradă cum tinerii vorbesc nonşalant despre câte ţigări de la Spice Shop au fumat cu o seară înainte, în club şi cum nu-şi mai aduc aminte nimic din ce au făcut. Nu cred că nu sunt informaţi cu privire la efectele secundare ale plantelor acestea, doar există internet," ne spune o doamnă în vârstă de 45 de ani, uitându-se dispreţuitor la unul dintre magazinele de vise ale Galaţiului. Însă, deşi tinerii sunt conştienţi de gravitatea efectelor secundare, consumul de „droguri legale" creşte pe zi ce trece tot mai mult, iar vârsta consumatorilor scade odată cu acesta. Mai mult de atât, patronii cluburilor nu pun întotdeauna afişe cu interzicerea consumării acestui tip de plante în incintele localurilor.

De aceea, de cele mai multe ori, tinerii preferă să „fumeze un joint" la un concert, în club, decât în spatele blocului sau într-un parc. „Merg în club cu toţi prietenii, la câte un concert şi, la câtă lume e în jurul nostru, nu ne-ntreabă nimeni de sănătate. Putem să fumăm liniştiţi, fără să ne ascundem de cei care lucrează acolo. În cel mai rău caz ne ascundem de persoanele care ne cer şi n-au pus bani la chetă," susţine Andrei, un tânăr de doar 14 ani. Nu numai consumatorii acestor produse sunt în pericol. Cei prezenţi în apropierea straturilor de „fum etnobotanic" pot fi, de asemenea, afectaţi de inhalarea pasivă a acestuia. „Am păţit asta odată. Eram cu prietenii la un concert şi în spatele meu era un grup care fuma spice-uri.

Aglomerat fiind, aerul era în doze mici pentru fiecare. Ţin minte că am plecat în jumătate de oră, întrucât mi s-a făcut rău tare", își amintește o tânără. În lipsa unei reacții hotărâte a autorităților locale, tinerii gălăţeni au mână liberă să-şi ignore sănătatea.