Angajaţii Ecosal fac bani din rămăşiţele pizzeriei Da-Isi

   A trecut mai bine de o săptămână de când italianul Panetta a fost evacuat cu forţa din clădirea în care funcţiona până nu demult pizzeria Da-Isi. Firesc ar fi fost ca demolarea, începută cu atâta avânt muncitoresc încă de vineri, 2 septembrie, să se finalizeze.

   Adevărul este că până şi viceprimarul Ciumacenco s-a plicitisit să îi tot privească pe muncitorii de la Ecosal cum mimează că muncesc. În momentul de faţă, în centrul oraşului, locul pizzeriei a fost luat de un morman de moloz și de o clădire dărăpănată, care nu doar că arată groaznic, dar reprezintă şi un real pericol pentru trecători.

   Misterul pentru care se trenează atât de mult curăţarea ruinei este unul de natură comercială. La faţa locului, angajaţii Ecosal încărcau, pe şestache, într-o Dacie papuc, fier vechi. Când şi-au dat seama că sunt filmaţi, unul dintre angajaţii Ecosal i-a făcut semn discret fotoreporterului să nu-i mai deranjeze, că vor şi ei, chipurile, să câştige un ban de o duşcă.

   Deşi fierul vechi de la fosta pizzerie Da Isi este sustras ziua în amiaza mare, în văzul lumii, lucrul acesta nu pare să-i deranjeze pe reprezentanţii autorităţilor, care sunt convinşi că muncitorii Ecosal îşi fac treaba ca la carte: „Se sortează absolu tot. Molozul va fi dus la groapa de gunoi, iar fierul va fi valorificat”, susţine viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

 

Demolare controversată

   Pizzeria respectivă funcţiona într-o clădire cu etaj care a fost ridicată la doi metri de altarul Bisericii Mavramol, lăcaș de cult început, în 1680, de domnitorul Moldovei, Gheorghe Duca, şi finalizat, în 1702, sub Constantin Duca Vodă.

   Pentru demolarea pizzeriei, magistraţii gălăţeni au emis, încă din 1997, o decizie definitivă şi irevocabilă de demolare, motivată de lipsa de autorizaţie de construcție. În tot acest timp, funcţionarii din Primărie au refuzat cu bună ştiinţă să pună în executare sentinţa judecătorească.

   La jumătatea lunii iulie a acestui an, Mihai Gherghe, preotul paroh al bisericii Mavramol, însoţit de sute de enoriaşi, a protestat în stradă, cerând Primăriei să demoleze construcţia, care ar fi ridicată pe fostul cimitir al călugărilor.

   De partea cealaltă, patronul localului, Giovani Isidoro Panetta, spune că a cumpărat construcţia de bună credinţă, în 2002, iar aceasta, conform actului de vânzare–cumpărare, era liberă de orice sarcini.

 

Deputatul PDL Boldea a intrat pe fir

   Italianul s-a plâns că a investit în jur de 100.000 de euro în afacere şi că, prin demolarea clădirii, rămâne pe drumuri cu concubina şi cu cei trei copii. Chiar dacă pizzeria a fost pusă la pământ, lupta nu se termină aici. Surse din instanțele locale ne-au dezvăluit că patronul pizzeriei a semnat un contract cu avocatul Mihail Boldea, care îl va reprezenta în procesul pe care acesta îl are cu Primăria. Isidoro Panetta a mai încheiat un contract şi cu avocatul Aurelian Vizinteanu, tot pentru același motiv.

Sergiu Damian