Terasa plutitoare a pesedistului Viorel Ștefan este păzită de o instalație de artă a gunoierilor de la EcosalSub competenta îndrumare a șefului gunoierilor, primarul Ionuț Pucheanu, individ care își conservă funcția de director al Ecosal, Galațiul a devenit un paradis al exprimării artistice. Din păcate, de prost gust. Ultima apariție în domeniul exprimării edilitar-artistice este o instalație creată de gunoierii de la Ecosal și amplasată pe Faleza Dunării, chiar la intrarea pe pasarela ce duce la terasa vicepremierului Viorel Ștefan (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/3057-marlania-edilitara-galateana-progreseaza-cu-un-ponton-ancorat-de-pontonul-de-la-valurile-dunarii.html).

Lucrarea de artă naivă are ca personaj central un toboșar al cărui trunchi este reprezentat de clasicul coș de gunoi stradal. Capul, cu zâmbet vesel de pesedist, este un ghiveci din care răsare o plantă deja uscată. Membrele superioare metalice ale arătării sugerează mâinile unui toboșar care bate într-o găleată albastră, întoarsă cu fundul în sus. Asta poate sugera, după caz, o bătaie la fund dată liberalilor sau USR-ului. Picioarele flexate se termină în două jardiniere de culoare verde ce încadrează o oliță din plastic, de culoare neagră, a cărei însemnătate n-am intuit-o. Forța mesajului artistic al instalației este dată de cele patru eurocontainere care încadrează figura centrală a toboșarului pesedist.

Astfel, plimbărețului însetat de natură îi sare privirea, imediat ce coboară treptele Falezei, de la apele Dunării și de la Munții Dobrogei, la pontonul atârnat de alt ponton al liderului PSD Viorel Ștefan și la instalația de artă a gunoierilor de la Ecosal. Și, entuziasmat de instalația de artă a gunoierilor, primarul Ionuț Pucheanu a acceptat să o multiplice pe toată Faleza, la concurs cu sculpturile metalice care scot din anonimat zona.

Dacă ar fi fost interesat de imaginea Falezei măcar în domeniul din care provine, colectarea gunoaielor, primarul Ionuț Pucheanu ar fi văzut că are la îndemână schițele unor coșuri de gunoi deosebite, realizate de sculptorul Virgil Panait în cadrul proiectului de modernizare a parcului Eminescu (foto 2).

S.Ț.

Terasa plutitoare a pesedistului Viorel Ștefan este păzită de o instalație de artă a gunoierilor de la Ecosal