Gălățenii vor avea apă caldă printr-un circuit ca-n filmele cu proști

   Orașul european Galați, aflat, ce-i drept, la granița de est a UE, va avea sau nu apă caldă începând de miercuri, promit politicienii din administrația locală. Minunea, care va scoate orașul din mizeria morală în care zbate, se va produce după o formulă întortocheată ce depășește cu mult posibilitățile de fotbaliator ale primarului Marius Stan.

  Ca într-un film cu proști, după luni de ”gândire creatoare”, geniile politice din administrația locală se milogesc contra avantaje însutite la ArcelorMittal pentru aburul tehnologic. Acesta va trebui transformat în agent termic primar în boilerele insolventei Electrocentrale. De aici, agentul termic va lua drumul orașului prin învechitele rețele primare, despre care nu mai știm dacă aparțin CET Galați sau principalului creditor Romgaz. După pierderile din rețelele primare, agentul termic ajunge în punctele termice, adică în schimbătoarele de căldură ale noului Calorgal. Firma municipalității, chiar dacă este nouă, folosește activele falimentatei Apaterm. Deci, din vechiul circuit secundar al defunctei Apaterm, care nu asigură recircularea apei calde, gălățenii vor primi fluidul vital menținerii curățeniei fizice după aproximativ o jumătate de oră de la deschiderea robinetelor. Dacă vi s-a părut simplu și sunteți fericiți că apa caldă ajunge, în sfârșit, în apartamentele voastre, vă mai prezentăm un circuit halucinant.

   Contractele încheiate până acum de către Calorgal cu o parte dintre asociațiile de proprietari nu prevăd un preț al gigacaloriei, adică al căldurii înglobate în apă. Dacă nu vă deranjază faptul că ați semnat un contract care nu conține prețul mărfii, mai distractiv pare a fi circuitul banilor care pleacă din buzunarele gălățenilor. De la asociație, acolo unde plătiți factura, dacă administratorul nu este într-o pasă proastă, banii de apă caldă ajung la Calorgal. De aici, dacă nu dispar după modelul Apaterm, banii nu se știe unde ajung. Calorgal plătește direct căldura furnizată de ArcelorMittal și apoi serviciile efectuate de insolventa CET? Banii ajung la Electrocentrale, o altă gaură neagră de genul Apaterm, și de aici se fac plăți către ArcelorMittal și către creditorul Romgaz? Nu e așa că este distractiv să te speli în Noul Galați?

   Sorin Țiței