Lipsa de civilizaţie se plăteşte cu bani grei : 75.000 de euro

   Uniunea Europeană ne-a ajutat să facem un pas spre civilizaţie, însă suntem departe de acest deziderat. Instalarea pubelelor pentru colectarea selectivă a gunoiului a adus enorm de multe bătăi de cap autorităţilor locale. Deşi, de mai multe luni, containerele de tip igloo au fost montate, gălăţenii încă aruncă gunoiul la grămadă, fără a ţine în vreun fel cont de inscripţiile de pe containere. Cea mai mare problemă o reprezintă gunoierii pentru care containerele colorate reprezintă o adevărată mină de aur, din care fac rost de PET-uri pentru a le vinde centrelor de colectare.

  

   50 de pubele distruse

   Fenomenul a luat amploare în ultimele zile când au fost vandalizate nu mai puţin de 50 de pubele. Făptaşii sunt greu de identificat, iar în aceste condiţii, autorităţile nu pot face altceva decât să înlocuiască pubelele distruse, operaţiune care costă zeci de mii de euro. “Paguba se ridică la 75.000 de euro. Gunoierii le-au incendiat, au tăiat barele de metal din interior, pentru a le vinde la fier vechi. Eu nu am nicio putere. Poliţia Locală trebuie să-i prindă pe făptaşi”, ne-a spus Ion Ionescu, directorul Serviciului Public Ecosal. Conform aceleaşi surse, cele mai mari probleme au fost în cartierele Mazepa, Micro 39 şi Micro 40.

 

   Adio centre de colectare

   Pentru a pune capăt acestui fenomen, Primăria Galaţi va iniţia un proiect de hotărâre prin care centrele de colectare a PET-urilor să nu mai primească autorizaţie de funcţionare. “Am făcut deja trei solicitări în acest sens. Noi am făcut o raportare a situaţiei din teren, pe care am prezentat-o primarului Dumitru Nicolae. Mi-a promis că la prima şedinţă de Consiliu Local va fi introdus acest proiect de hotărâre. Trebuie luată urgent o măsură”, a mai spus Ionescu.

Totodată, primarul a anunţat că Poliţia Locală va sta cu ochii în patru pentru ca gunoierii să nu mai distrugă containerele, iar pentru cele devastate, poliţiştii vor plăti din propriul buzunar. O pubelă pentru colectarea selectivă a costat 1.195 de euro, iar pentru cele 660 s-au cheltuit 788.700 de lei (fără TVA), bani proveniţi de la Uniunea Europeană. Cei care distrug bunurile aflate pe domeniul public riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei sau închisoare de la o lună la trei ani.

   Sergiu Damian