Lumea față în față cu trolii – în 2020Adevărul este că există ceva mai puternic în comparație cu legile și politicile: cultura, valorile și credințele oamenilor. Și în timp ce noi încercăm să schimbăm politici, furia, frica, Facebook și Kremlinul schimbă oamenii, ne schimbă pe noi.
În prezent se dă o luptă de proporții pentru sufletul umanității: între speranță și disperare, încredere și neîncredere, adevăr și falsitate, frică și iubire, tribalism și unitate, înțelepciune și ceea ce ar putea fi interpretat ca înțelepciune. Și se întâmplă în fiecare dintre noi și în toți.
Pe de o parte, trupele de șoc din această luptă sunt bine cunoscute: trolii. Indiferent că sunt motivați de rănile rușinii și ale greutăților cu care se confruntă sau de o simplă plată în numerar, aceștia răspândesc otravă socială pe scară industrială.
Dar lupta nu se poartă între noi și ei. Pentru că, de cealaltă parte, suntem noi toți. Și aici intră Avaaz în joc.
Trolii și acțiunile de trolling din noi toți ne-au luat atât de multe: rețelele sociale, o mare parte din media și politică, chiar și multe relații personale și de familie.
E sfășietor. Dar hai să facem din anii 2020 deceniul în care ne luăm totul înapoi.
Și hai să începem acolo unde trebuie - în noi înșine, cu un set de principii pe care să ne asumăm să le urmăm, online și offline, pentru a ține sub control proprii troli interni și pentru a arăta lumii că se poate și altfel: (aceste principii au fost, la rândul lor, susținute substanțial într-un sondaj de opinie către membrii Avaaz).

1.Străduiește-te să nu te „declanșezi”
Factorii declanșatori ne duc spre furie și teamă, ne fură tot ce este mai bun în noi și ne oferă tot ce este mai rău. Cu toții ne activăm tot timpul, dar dacă ne asumăm factorii declanșatori ca fiind parte din noi - „asta e nesiguranța mea despre x” - atunci ne putem opri să-i învinovățim pe ceilalți, să nu mai fim troli și să începem să acționăm din dragoste și înțelepciune.

2. Ascultă-ți vocea din interior
Când nu ne „declanșăm”, putem auzi vocea liniștită a înțelepciunii din interior. Numește-o conștiință, înțelepciune, intuiție, spirit, sinele tău autentic, oricum dorești. Este acolo pentru fiecare dintre noi, e suficient doar să ne ascultăm.

3. Fii binevoitor/oare ȘI puternic/ă
Prea mulți dintre noi, cei care suntem amabili și drăguți, ajungem participanți de pe margine, urmărind jenați cum trolii dau iama peste tot, sau mai rău, reacționăm pasiv-agresiv. Dar prea mulți dintre noi care suntem puternici nu suntem suficient de binevoitori și devenim troli noi înșine când facem față altora. Trebuie să cultivăm o forță afectivă - atât yin, cât și yang - pentru a proteja tot ceea ce iubim.

4. Oprește zvonurile, caută adevărul
Putem scoate în evidență ce e mai bun sau mai rău în fiecare dintre noi. Bârfa, știrile false, calomnia, dezinformarea motivată de emoție și interese, și nu de grijă sau de adevăr scot la iveală ce e mai rău. Noi, oamenii, suntem la bază ființe decente, dar nu ne pricepem deloc să ne formăm opinii/credințe înțelepte și precise unul despre celălalt. Iar majoritatea relelor pe care le facem sunt în numele unor astfel de credințe greșite.

Dacă ești de acord cu aceste principii, dă clic aici pentru a le susține cu un singur clic și pentru a împărtăși gânduri cu alții care se simt la fel. Hai să ne sprijinim și să ne inspirăm reciproc pentru a deveni mai buni. Uneori, un număr mic de persoane care se comportă într-un anumit fel poate ajuta la catalizarea unei schimbări mult mai ample. Avaaz ar putea fi un astfel de catalizator.

Imaginează-ți o lume în care cei mai mulți dintre noi ne-am lua angajamentul să urmăm astfel de principii și am și reuși de multe ori. Chiar dacă am continua să nu cădem de acord în diverse privințe, caracterul acestui dezacord ar putea fi diferit. Mai puțin meschin, vicios și tragic, însă mai semnificativ, poate mai respectuos. Umanitatea ar fi în continuare într-o frumoasă diversitate și s-ar și ciocni uneori. Dar am fi mai nobili în același timp. Poate am fi mai mult din ceea ce ne dorim să fim.
Și poate acesta este darul trolilor dintre noi și din interiorul nostru și chiar al celor care ne conduc. Putem să-i privim și să le spunem: noi nu suntem așa și nu vrem să fim așa. Și apoi putem asculta vocea liniștită din interior care ne ghidează mai departe către cine suntem meniți să fim, pentru noi înșine și pentru noi toți.

Cu speranță și dragoste,
Ricken și întreaga echipă Avaaz