Votul - cel mai bun medicamentNeimplicarea civică e ca o boală. Mai întâi afectează o ureche. Crezi că te-a tras curentul, dar apoi te trezești că te doare și umărul. Curând îți dai seama că nu te mai poți mișca.Pentru a trata această afecțiune de neimplicare civică, nu ai nevoie de antibiotice. E de ajuns să începi prin a merge la vot.

Dacă cetățenii nu fac acest minim efort de implicare civică, este greu să devenim acea țară prosperă și echitabilă pe care cu toții ne-o dorim. Sorin, ești un membru implicat al Comunității Declic. Este foarte probabil să fii dintre cei ce merge la vot duminica asta. Însă, ce ai putea face, suplimentar, este să îți convingi și cunoscuții să iasă la vot.

În orele care urmează, puterea comunității Declic stă în capacitatea fiecăruia dintre noi de a-și convinge rudele, colegii și prietenii să voteze.

Pentru a-ți face munca de convingere mai ușoară, am făcut o listă cu câteva mesaje pe care să le trimiți rapid. Le-am împărțit în mai multe categori: pentru părinți/rude, pentru prieteni apropiați, colegi de muncă, vecini sau persoane pe care nu le cunoști atât de bine.

Sunt mesaje scurte și haioase, pe care le poți trimite din câteva click-uri, prin sms, messenger sau whatsapp.

Mai este foarte puțin timp. Cele câteva ore dinainte de vot sunt cele mai importante. Acum se decid cei mai mulți nehotărâți să meargă la urne. Hai să facem un bine democrației și să ieșim în număr cât mai mare.

Deci, îți inviți și tu prietenii la vot?

Da, mă implic

După cum bine știi, Declic este sinonim cu presiunea publică pe care o exercită sute de mii de cetățeni pentru cauzele în care cred. Am ajuns ca încet-încet să fim o forță tot mai mare și să obținem tot mai multe victorii în luptele noastre civice. Însă, suntem încă departe de a fi soceitatea dreaptă și dezvoltată după care tânjim. Pentru a ajunge acolo trebuie în continuare să semnăm petiții, să mergem în audiențe la factorii de decizie, să îi facem public de rușine pe guvernanți atunci când ne nemulțumesc. Într-un cuvânt, să ne implicăm. 

Dar cum să devenim acești super-cetățeni implicați dacă noi nici măcar nu mergem la vot? Hai să ne punem mai mare încredere în democrație și în mecanismele ei. Hai să ne exercităm dreptul la vot și să-i rugăm pe cei din anturajul nostru să facă la fel.

Pentru a fi cât mai convingător, ai mai multe mesaje din care poți alege. Trebuie doar să dai click pe butonul de mai jos. Acesta va deschide o pagină web de unde îți poți alege textul preferat. Nu îți face griji, dacă dai click pe buton, nu înseamnă că mesajul se trimite automat. Vei putea alege ce trimiți cui.

După ce ajungi pe pagină, e foarte simplu să trimiți mesajul. Prin megafonul Declic, vei fi redirecționat către aplicația ta favorită de chat. Textul e scris deja, tu trebuie să dai doar 2 click-uri.

În acest an, în primul tur s-a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot din istoria tururilor întâi la prezidențiale. Hai să nu lăsăm România să se îmbolnăvească de neimplicare. Te activezi și tu și îi spui cuiva cunoscut să iasă la vot? Ne-au mai rămas doar câteva ore.

Da, mă implic

Ne vedem la vot,

Ana și toată echipa Declic: Antoniu, Dan, Cătălina, Luminița, Olga, Roxana, Silvia și Tudor

PS: La alegerile europarlamentare din mai, video-ul cu #AsaaZisBunica a fost văzut de peste un milion de oameni. S-a întâmplat datorită mobilizării comunității Declic. Este timpul să dăm dovadă din nou de spirit civic. Îți convingi și tu cunoscuții să ți se alăture și să meargă la vot?