Avem planul care poate schimba soarta alegerilor europarlamentareÎn anul 2000, la alegerile prezidențiale, am votat pentru prima dată în viața mea. Și am rămas cu un gust amar, mai ales după turul doi. A trebuit să aleg între doi lideri politici pe care îi disprețuiam. Dar am mers la vot oricum. Și nu a fost singura dată când am ales răul cel mai mic. Abia ani mai târziu am înțeles strategia de la acele alegeri. Singura șansă pentru ca Ion Iliescu să ajungă președinte era să ajungă în turul doi cu cineva ca Vadim Tudor. Și așa s-a întâmplat. Atunci am jucat noi după cum au cântat ei, și am văzut cu toții ce a urmat. Dar acum e rândul nostru să dăm tonul.

Am stat în zeci de ore de ședință, am vorbit cu sociologi pe care îi apreciez foarte mult, am umplut zeci de foi de excel și m-am gândit într-una cum putem noi, ca simpli cetățeni, să ne implicăm și să avem un cuvânt de spus în rezultatul alegerilor. Am reinventat planul de mai multe ori, îmbunătățindu-l de fiecare dată. Nu ne-am oprit doar aici. Am vorbit cu colegii de la alte organizații ca Declic din lumea întreagă și i-am stors de idei despre cum pui puterea în mâna oamenilor ca mine și ca tine. Și am înțeles rapid că doar să punem reclame în online și să așteptăm mesaje de la influenceri nu va fi suficient. Ca să avem câștig de cauză la aceste alegeri, e nevoie să ieșim în afara bulei și să-i convingem să meargă la vot pe cei care de obicei nu participă la europarlamentare.

După ce am întors planul pe toate părțile, am apelat la un mic grup de membri Declic aleși aleatoriu. Împreună am testat strategia și ne-am adaptat încă o dată tacticile. Iar acum suntem gata să facem public planul care poate schimba aceste alegeri.

Ar fi însă prea mult de scris ca să împărtășesc toate nuanțele și mizele, așa că te invit la cea mai mare întâlnire de campanie a comunității Declic. Tehnologia ne permite să ne vedem toți online, fiecare de acolo de unde se simte mai confortabil: de acasă, din cafenea sau dintr-un birou. Chiar și din mijlocul naturii. Ni te alături joi, 18 aprilie, de la orele 19? Apasă butonul de mai jos și înregistrează-te chiar acum. Se va deschide un ecran care anunță timpul rămas până la eveniment. Te rugăm să apeși și butonul verde pe care scrie “Mă înregistrez” și să completezi informațiile care ți se vor cere.

Particip și eu

Întâlnirea va avea un format nou și provocator, inclusiv pentru noi. Nu trebuie să-ți faci griji, este loc pentru toată lumea și să îți spun sincer, planul reușește doar dacă ne adunăm cu miile.

Cifrele ne-au arătat că sunt 5,5 milioane de oameni care merg de obicei la vot, dar nu participă la europarlamentare. Poate te vei gândi că alegerile europene, fie ele și însoțite de referendum pe justiție, nu sunt o miză suficientă. Ei bine, discursul anti-european al mai multor jucători politici ar trebui să ne dea motive suficiente de îngrijorare. Eu am decis să iau partea Europei și a valorilor occidentale. Prin urmare, dacă și tu crezi că viitorul României ar trebui să fie unul european, te invit să te implici.

Dacă reușim să convingem încă 650.000 de oameni să meargă pe 26 mai la vot, forțele politice românești pro-occidentale câștigă cel puțin trei mandate în plus. Asta înseamnă că România ar trimite în Parlamentul European o majoritate pro-europeană.

Dacă unii politicieni corupți din țara noastră pun la bătaie milioane pentru a ne duce pe un drum al izolării și iliberalismului, noi suntem peste 500.000 de membri care putem să le stricăm planurile. Știm că singurul lucru de care se tem cu adevărat e puterea noastră colectivă. Nu-i nevoie de experiență politică pentru a te alătura acestei campanii – e nevoie doar de pasiune și convingerea că într-o bună zi vom avea o Românie mai cinstită, mai dreaptă și înfloritoare.

Deja peste 22.000 de membri Declic au răspuns la sondajul lansat zilele trecute și ne-au spus că vor să se implice activ la aceste alegeri. Așa că hai și tu pentru o oră și jumătate joia următoare și alătură-te celei mai mari întâlniri de campanie a membrilor Declic. Noi suntem cei mai implicați cetățeni, toți am semnat măcar o petiție online din 2015, de la înființare și până acum. Am lansat #REZIST în 2017, am expus mesajul Toți pentru Justiție în anul următor și am reprezentat una dintre cele mai vocale forțe de opoziție. Dar schimbarea începe la vot și este de datoria noastră să dăm tonul implicării.

Ne vedem joi, toți pentru Europa

Tudor și echipa Declic

PS: Declic este și va rămâne un actor al societății civile și nu se va transforma vreodată în partid politic. Asta nu înseamnă că noi, cetățenii, nu trebuie să ne impunem voința în alegeri și în crearea unui viitor mai bun. Așa că nu sta deoparte, înscrie-te online să faci cunoștință cu planul pentru alegeri al comunității Declic, joi, 18 aprilie, orele 19:00.