Dreptul pe care statul român nu ți-l respectăÎn fiecare zi, statul român ne încalcă dreptul la sănătate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, pacienții cu boli incurabile au dreptul la îngrijiri care să le amelioreze calitatea vieții - adică îngrijiri paliative.

În prezent, România nu are un program național de îngrijire paliativă. Deși are proiectul definitivat și banii necesari pentru asta.

Regulamentul de avizare, care ar da undă verde construirii a 100 de centre de îngrijire paliativă, adună praf în sertarele ministerului de mai bine de un an și jumătate. Proiectul mai așteaptă un simplu “DA” din partea Direcției Structuri a Ministerului Sănătății pentru a intra în procedura legală.

150.000 de bolnavi au nevoie de îngrijire paliativă, anual.
Aproximativ 60.000 dintre aceștia sunt bolnavi de cancer.  
Aproape 40.000 dintre ei sunt copii.

Acesta este bilanțul pe care Ministerul Sănătății îl ignoră, zi după zi.

Cu fiecare zi de întârziere în construirea centrelor de îngrijire paliativă bolnavii incurabili sau cei în faze terminale nu beneficiază de îngrijirea de care au nevoie.

Cere și tu Direcției Structuri din cadrul Ministerului Sănătății deblocarea regulamentului de avizare pentru cele 100 de centre de îngrijire paliativă.


În prezent, doar 7% din pacienții cu boli incurabile beneficiază de îngrijire paliativă în România. Ei sunt cei care merg la clinici private și plătesc în jur de 300 de lei/zi pentru ceva ce ar trebui să fie oferit gratuit de către stat. Însă nu toți bolnavii își pot permite aceste cheltuieli. Ce se întâmplă cu ei? Ei rămân acasă fără îngrijirea necesară pentru că familiile nu pot sau nu știu ce să le ofere. 

Și asta se întâmplă an de an, deși de 4 ani România a primit de la Banca Mondială un împrumut de 250 de milioane de euro pentru “reformarea sistemului de sănătate”. Parte din acei bani erau special alocați pentru construirea a 100 de centre de îngrijire paliativă. Bugetul s-a aprobat, proiectul s-a scris, însă acum totul pare să se fi blocat fix înainte de pasul final.

Haideți să scoatem împreună sănătatea din sertarele ministerului! Cere și tu Direcției Structuri să deblocheze regulamentul de avizare și punerea lui în transparență decizională pentru cele 100 de centre.

Sănătatea ne privește pe toți,

Raluca și echipa Declic