Guvernanții pregătesc pedepse cu închisoarea pentru protestatarii #RezistTrebuie să vă fac o mărturisire: când am ieșit prima oară în stradă în ianuarie pentru a protesta împotriva ordonanței 13, nu mă gândeam că voi ajunge câteva luni mai târziu să inițiez o astfel de petiție. Pentru mine protestul este un drept, este o reacție normală a unui organism viu - poporul - în fața nedreptăților pe care statul le face împotriva lui. Un drept garantat de constituție și de legile țării. Poate că am fost parțial naiv, însă realitatea despre care nu vorbește nimeni este cu mult mai sumbră decât mi-aș fi putut atunci închipui, afirmă Cristian Mihai Dide, inițiatorul campaniei Proteste pașnice fără amenzi și abuzuri din partea Jandarmeriei.

Pe scurt - cei care încă protestează în Piața Victoriei sunt taxați cu amenzi abuzive la fiecare sfârșit de săptămână. Articolul de care se leagă jandarmeria este unui destul de clar pentru mine ca cetățean, dar pentru jandarmerie este un pretext pentru aplicarea acestor amenzi. Peste 100.000 de lei amenzi cumulat. Personal am ajuns să am aproape 50.000 lei pe procesele verbale pe care, evident le voi contesta (deja o fac!). Dar asta înseamnă timp pierdut pentru mine și pentru instanțe, bani risipiți - pentru mine și pentru instanțe, dar, mai presus de toate înseamnă un abuz! Un abuz care în realitate se traduce în participare mai mică la proteste pentru că oamenii se simt descurajați, amenințați tocmai de statul care ar trebui să le garanteze drepturile!

Am ajuns la 3500 de semnături. Curând voi trimite scrisoare oficială către procurorul general și voi anexa semnăturile voastre acestei scrisori. Însă pentru a îl convinge trebuie să arătăm că problema pentru care noi îi solicităm să sesizeze ICCJ este una reală, de interes pentru un grup cât mai numeros. Refuz să cred că vreunul dintre cei 600.000 care au fost în iarnă la proteste este de acord cu practicile Jandarmeriei. Vreau ca petiția noastră să ajungă la fiecare dintre ei! Vreau ca procurorul general să afle că suntem mulți cei care ne cunoaștem drepturile și care nu stăm cu brațele încrucișate în timp ce ele ne sunt încălcate.

Am nevoie de sprijinul fiecăruia dintre voi. Eu voi face tot ce îmi stă în putință pentru a contesta și activa toate mecanismele legale pentru a îndrepta această nedreptate. Și știu că nu sunt singurul.

Vă rog mult să distribuiți linkul petiției pe profilele voastre și în grupurile de facebook din care faceți parte: http://go.de-clic.ro/amenzi
Contez pe sprijinul vostru! Am fost cu sutele de mii în stradă, trebuie să fim la fel de mulți și acum pentru a ne apăra dreptul de a protesta în stradă!

Cu speranță,
Cristian

PS. știrea asta m-a năucit, pur și simplu: Carmen Dan, vrea să înlocuiască amenzile pentru "tulburarea liniştii publice"cu pedepse cu închisoarea.