Campaniile societății civile realizate de platforma ”de-clic.ro” – atacate după modelul ”Soros” în România Liberă și Realitatea.netAtunci când ești critic la adresa unor mari companii, oameni politici sau față de reprezentanți ai instituțiilor de stat, este normal să fii acuzat de tot felul de năzdrăvănii. Sloganul nostru este "bucuroși să deranjăm" și aici ne referim la toți cei ce ne încalcă drepturile sau nu țin cont de părerea noastră legitimă ca cetățeni.

Criticile constructive le transformăm în acțiuni concrete ce au rolul de a îmbunătăți tot ceea ce facem, acuzațiile nefondate sau linșajele mediatice le ignorăm și ne vedem de ale noastre.

Prima dată am luat contact cu acest tip de intimidare în 2003, atunci când am organizat un marș de la Cluj-Napoca la Roșia Montană. Atunci, un jurnalist de radio a dat o știre cum că avem toți adidași albi și că cineva ne plătește în încălțăminte pentru ce facem. Atunci a fost prima și singura dată când am pus la inimă o știre defăimătoare. Tot atunci am făcut și această fotografie.

Acuzația 1: de-clic "umflă" numărul semnăturilor

de-clic nu "umflă" nimic, pentru că nu are nici un motiv să o facă. Cei ce doresc să susțină o cauză, își adaugă o semnătură on-line și mai apoi aleg dacă se implică în acțiunile sugerate de inițiator. Dacă am spori artificial numărul de semnături am face mai mult rău cauzei pe care o susținem.

Oricine poate semna cu date false o petiție, dar acea semnătură va fi invalidată. Este și o încălcare a punctului 3.1 din termeni și condiții și nu va trece de filtrele noastre de depistare a semnăturilor false.

3.1 Dacă doriți să semnați orice campanie pe site-ul nostru, trebuie să ne furnizați informații personale adevărate, actuale și complete. Nu este nevoie să configurați un cont la noi pe site pentru a semna o petiție. Semnăturile utilizatorilor ce nu furnizează informații adevărate, actuale și complete vor fi șterse.

Acuzația 2: de-clic trimite mailuri nesolicitate

Niciodată. Trimitem mail imediat după semnarea unei petiții la acea adresă folosită pentru semnătură. Dacă cineva a trecut adresa ta de e-mail în formular ne poți raporta acest lucru și semnătura poate fi anulată. Atunci când semnezi o petiție poți opta dacă vrei sau nu să primești mailuri, iar dacă ai optat să le primești și te-ai răzgândit, poți urma link-ul de dezabonare.

Acuzația 3: hackerii fac sisteme de semnat automat

Teoretic, dar este ilegal. Hackerii români sunt temuți pe întreg mapamondul, dar și noi folosim cele mai bune sisteme de depistare și prevenire a atacurilor. Chiar și așa, hackerul ar trebui să aibă o bază de date cu adrese și folosirea acesteia în scopuri pentru care utilizatorul nu și-a dat acordul este ilegal și un risc prea mare pentru un rezultat prea mic. Plus că cei ale căror adrese s-au folosit în acest proces ne pot sesiza.

Acuzația 4: de-clic "mută" semnăturile de la o petiție la alta

de-clic nu joacă șah. Deși jurnalistului care a emis această acuzație i s-a explicat, a preferat să nu înțeleagă. Petiția depusă la FSC a avut 30.000 de semnături din România și restul din Austria și Germania. Linkuri aici și aici.

Acuzația 5: de-clic este plătit de Bau-Bau

Marea sperietoare. de-clic nu acceptă donații din partea niciunei entități care ar dori să ne influențeze activitatea. Ne dorim ca pe termen lung de-clic să fie finanțat integral din mici donații ale membrilor care au încredere în noi și care doresc să ne susțină. La final de an publicăm un raport în care menționăm toate sursele de finanțare. Dacă într-o bună zi primim un cec gros și la mențiuni este trecut "pentru distrugerea României", fiți siguri că nu îl încasăm.

Acuzația 6: ținem cu partidul unora sau al altora

Ținem cu cetățenii. Stați fără grijă, susținătorii unui partid ne acuză că ținem cu ceilalți la fiecare campanie, chiar de la început. Deși încă nu avem doi anișori, avem norocul să fi criticat mai multe guverne, încât oricine ne urmărește mai îndeaproape să vadă că nu am iertat pe nimeni.

Acuzația 7: de-clic vinde adrese de email

În nici un caz. de-clic nu este un business, este un proiect dezvoltat de Asociația Efectul Fluture care nu are scop patrimonial. Mai mult, de-clic nu cedează nici unei alte organizații adresele de email ale membrilor săi. Ne-am încălca propriile reguli stabilite în termeni și condiții la punctul 3.4.3 și ar fi ilegal.

3.4.3 de-clic nu cedează adresele de mail niciunei terțe părți, afiliată sau neafiliată campaniilor derulate.