Să oprim jefuirea ultimei păduri!În 2015, directorul Schweighofer a fost filmat cum accepta cu bună știință și chiar se oferea să plătească un bonus pentru masa lemnoasă care depășea volumul din contract - adică lemn tăiat ilegal. Era relaxat, pentru că avea în spate 2 certificate de sustenabilitate care garantau legalitatea provenienței lemnului.

FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) sunt cele două organisme internaționale care verifică legalitatea afacerilor cu lemn și oferă garanţii cu privire la originea materialului forestier. 

Împreună, peste 40.000 dintre noi am reușit să convingem FSC să își retragă certificatul și am demonstrat astfel că afacerile făcute de Schweighofer nu sunt nici legale (în totalitate), nici sustenabile. Acum, trebuie să convingem PEFC să facă același lucru. Iar dacă suficient de mulți dintre noi încetăm să mai întoarcem privirea și decidem că, într-adevăr, tăierile ilegale de pădure reprezintă o problemă, putem schimba ceva. Am reușit cu FSC, putem reuși și cu PEFC.

Spune-le prietenilor tăi să se alăture aceastei campanii. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să facem o diferență. 

Distribuie campania



Apărarea principală a Schweighofer împotriva dovezilor privind activitățile sale ilegale a constat în faptul că dețin certificatul de sustenabilitate PEFC. Pe site-ul oficial, compania garantează că tot lemnul prelucrat de ei provine din surse legale, certificate PEFC, fără excepție. Astfel de afirmații denaturează esența acestor certificate.

Jurnaliștii care au investigat afacerile companiei Schweighofer timp de mai bine de 2 ani estimează că aproximativ 50% din lemn provine din surse ilegale. Este inacceptabil ca lemnul tăiat ilegal în România să fie vândut pe piață ca lemn certificat PEFC din surse sustenabile.  

Prin retragerea certificatului PEFC tragem un puternic semnal de alarmă, nu doar la nivel național, ci și internațional. Clienții Schweighofer nu vor mai avea nicio scuză pentru a continua colaborarea cu această companie. Mai puțini clienți se traduc în mai puțină procesare și mai puțin lemn tăiat ilegal. Dă și tu vestea mai departe și hai să lucrăm împreună.

Împreună pentru un viitor verde,

Raluca și echipa de-clic