Nu vrem ca lemnul tăiat ilegal să fie spălat prin certificări internaționaleLa începutul acestui an, am câștigat împreună o campanie foarte importantă. Am reușit să suspendăm unul dintre cele două certificate de sustenabilitate prin care Schweighofer își spăla lemnul ilegal. Compania a deținut, până în februarie 2017, două certificate - unul de la FSC, iar celălalt de la PEFC.

Atât FSC (Forest Stewardship Council) cât și PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) sunt două organisme internaționale care verifică legalitatea afacerilor cu lemn și oferă garanţii cu privire la originea materialului forestier.  

Când FSC s-a dezasociat de Schweighofer a declarat că a găsit „dovezi clare și convingătoare” că această companie a tăiat lemn ilegal. Acum este momentul ca PEFC să urmeze aceiași pași și să își retragă certificatul. Semnează petiția adresată PEFC.


Pe site-ul oficial, Schweighofer se laudă că tot lemnul achiziționat de ei este certificat PEFC. Adică provine din surse sustenabile și, implicit, legale. Nimic mai fals.

În 2014, Garda de Mediu a confiscat  9.300 mc de lemn fără acte de la Rădăuți. În 2015, alți 30.000 mc au fost confiscați la Sebeș. Peste 135.000 mc din depozitele furnizorilor, au ajuns, fără acte, în fabricile Schweighofer. Întrebați cum comentează acest lucru, compania a declarat că ei nu au primit lemn ilegal, ci doar au greșit niște documente. 

Nu vrem ca lemnul tăiat ilegal să fie spălat prin certificări internaționale. De aceea, cerem ca Holzindustrie Schweighofer să nu mai beneficieze de certificate de sustenabilitate până ce nu va putea verifica proveniența lemnului pe care îl procesează. 

Cere și tu organizației PEFC să retragă certificatul acordat companiei Schweighofer.

În cei doar 2 ani de când am întemeiat comunitatea de-clic, am devenit cea mai mare mișcare socială de protejare a pădurilor. Acum este momentul să ne mobilizăm din nou pentru ultimele păduri virgine ale Europei - pădurile noastre.

Cu încredere într-un viitor verde,

Raluca și echipa de-clic