Haideți să salvăm Internetul!   Cei mai bogați oameni de pe planetă - adică 1% din populație - încearcă prin toate mijloacele să controleze ce facem și vedem online.
Săptămâna trecută, un grup de companii multinaționale (printre care și Deutsche Telekom, Nokia și Vodafone) au lansat un ultim atac disperat pentru a distruge Internetul liber și deschis de care avem nevoie cu toții.
   Dacă vor avea câștig de cauză, vor crea niște ”benzi rapide” pentru marile companii care și le pot permite, în timp ce presa independentă, startup-urile și mișcările civice ca Avaaz vor fi nevoite să folosească ”benzi secundare”. Dar dacă vom riposta în număr mare în următoarele zile, putem face față acestui atac și contribui la protejarea Internetului în Europa.
   Hai să profităm de consultarea publică aflată în desfășurare chiar acum și să trimitem sute de mii de mesaje pentru a le cere autorităților europene să închidă toate ”portițele” legale care amenință existența unui Internet liber și democratic. Trimiteți chiar acum un mesaj. Mai avem doar câteva zile la dispoziție:  
   https://secure.avaaz.org/ro/save_the_internet_eu_loc_2016/?bKPcSeb&v=79130&cl=10374174073&_checksum=88bd78ffe42ec6bb43c8ec00c8066d9fb995d803ddae7319006e371cca4d6950
   Principiul neutralității e ceea ce face din Internet un instrument unic și extrem de puternic. Conform acestui principiu, toată lumea - de la cele mai puternice multinaționale până la cetățenii obișnuiți - trebuie să aibă acces egal la aplicații și conținut. În ultimii ani, am ajutat prin campaniile noastre la transpunerea acestui principiu în reglementări legislative în SUA, India și Brazilia.
   În 2014, Avaaz a contribuit la obținerea unei prime victorii în Europa, convingând Parlamentul European să adopte norme stricte pentru protejarea rețelei. Acum, a sosit momentul ca aceste norme să fie transpuse în principii de implementare, iar furnizorii de Internet fac presiuni uriașe pentru a obține ”portițe” legislative prin care pot diviza rețeaua și controla accesul (de exemplu prin încetinirea vitezei de conectare sau instituirea unei taxe pentru acces optim la site-urile care nu plătesc pentru vizualizare rapidă).
   Marii furnizori fac un lobby intens pentru un Internet al celor bogați. Iar în lipsa unui protest masiv din partea cetățenilor, au șanse mari să câștige, punând în pericol întreaga noastră comunitate. E un aspect care ne privește pe toți și suntem într-o cursă contra timp. Am câștigat astfel de bătălii în trecut. Hai să ne mobilizăm din nou! Trimiteți acum un mesaj:   
   https://secure.avaaz.org/ro/save_the_internet_eu_loc_2016/?bKPcSeb&v=79130&cl=10374174073&_checksum=88bd78ffe42ec6bb43c8ec00c8066d9fb995d803ddae7319006e371cca4d6950
   Toate mișcările civice folosesc Internetul pentru a se organiza. Dacă vom lăsa corporațiile să controleze acest instrument, libertatea noastră de exprimare și puterea de a inova și a ne organiza vor fi în pericol. Hai să folosim șansa de a proteja toate aceste lucruri, cu toate forțele noastre.
   Cu speranță și determinare,
   Luis, Luca, Christoph, Marigona, Daniel și restul echipei Avaaz