Deputați, respingeți „Legea defăimării”!   Freedom House Romania, Expert Forum si Centrul Roman de Politici Europene solicita deputatilor sa respinga la votul in Plen asa-numita „Lege a defaimarii”. Organizatiile semnatare considera ca initiativa PSD – „Proiect de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup” – este de natura a aduce grave atingeri libertatii de exprimare, garantata de Art. 30 al Constitutiei Romaniei.
   Intr-o societate democratica, libera si toleranta nu se pot interzice prin lege opinii care ofenseaza indivizi ori comunitati.
   De altfel, jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului arata ca libertatea de exprimare include si opiniile care „ofenseaza, socheaza ori nelinistesc”, nu doar pe acelea considerate inofensive ori primite favorabil de societate sau de diferite comunitati.
   In Romania, exista instrumente prin care cei care se simt lezati in demnitatea lor se pot apara, fara sa fie nevoie de noi legi si institutii. Codurile civil si penal au suficiente prevederi menite sa apere demnitatea umana.
   Pe de alta parte, in loc sa inventam noi institutii, este cazul sa le facem pe cele actuale sa functioneze intr-adevar. Consiliul National al Audiovizualului, cu atributii importante in protejarea demnitatii umane, este o institutie aflata in deriva de ani de zile, desi se afla sub controlul acelorasi parlamentari care vor sa stabileasca noi reguli de exprimare sub pretextul „promovarii demnitatii umane”.
   Consideram ca o asemenea lege, daca va fi adoptata, va inhiba gandirea critica si va fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societate.
   Freedom House Romania (FHR)
   Expert Forum (EFOR)
   Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)