24 de ore pentru a opri un nou Cernobîl   Experții sunt îngrijorați: Belgia tocmai a repornit două centrale nucleare vechi și pline de fisuri care amenință să declanșeze un dezastru de dimensiunile celui de la Cernobîl, chiar în inima Europei! În urmă cu câteva săptămâni, într-unul dintre cele mai vechi reactoare a avut loc un incendiu și o explozie, iar directorul Agenției pentru securitate nucleară din Belgia a demarat controale după descoperirea a peste 16.000 de fisuri! Țările vecine sunt deja în stare de alertă iar ministra Mediului din Germania, Barbara Hendricks, se va întâlni cu autoritățile belgiene luni pentru a discuta despre această situație periculoasă. Mai avem doar 24 de ore la dispoziție. Hai să îi oferim susținerea de care are nevoie pentru a convinge Belgia să oprească centralele nucleare până la finalizarea unei evaluări de impact. 
Un dezastru radioactiv într-o zonă atât de populată ne va afecta pe toți, în toată Europa. Hai să îi înmânăm ministrei Hendricks o petiție cu 500.000 de semnături înaintea întâlnirii cu autoritățile belgiene, pentru a transmite un mesaj clar: cetățenii Europei nu vor să riște un nou Cernobîl. Fiecare minut contează. Semnați acum petiția urgentă și distribuiți campania pe Facebook și Twitter sau trimiteți acest mail mai departe:
   https://secure.avaaz.org/ro/belgian_nuclear_shutdown_loc/?bKPcSeb&v=72268&cl=9404548123 
   Intrăm într-o nouă eră a riscului nuclear. Cele mai vechi 25 de reactoare nucleare din Europa au depășit deja sau vor împlini în curând 40 de ani de activitate. Centralele nucleare sunt din ce în ce mai vechi, iar numărul accidentelor și defecțiunilor continuă să crească: între 2000 și 2006, numărul întreruperilor neprevăzute a crescut cu 50%. 
   Belgia devine un simbol global al pericolului creat de centralele nucleare vechi: în 2014, a deținut recordul mondial la numărul de incidente neprevăzute care au afectat reactoarele nucleare, cum ar fi scurgeri, fisuri și chiar o explozie în luna decembrie! Experții avertizează că fisurile afectează ”unele dintre cele mai vulnerabile părți ale centralei”, iar ”dacă presiunea reactorului cedează, avem de-a face cu un accident de tipul Cernobîl sau Fukushima.” Autoritățile spun că au nevoie de aceste centrale deteriorate pentru alimentarea cu electricitate a țării, dar în ultimii doi ani ele au fost închise 50% din timp, deseori din cauza defecțiunilor! Iar acum, Guvernul belgian se bazează pe majoritatea pe care o are în Parlament pentru a prelungi perioada de activitate a încă două centrale nucleare problematice... cu zece ani! 
   Din fericire, avem șanse mari să oprim aceste planuri, pentru că evaluarea de impact obligatorie care trebuie să fie realizată în colaborare cu Luxemburg, Germania și alte țări învecinate nu a fost demarată încă. Dacă Barbara Hendricks va insista în cadrul întâlnirii de luni ca această evaluare să aibă loc, putem opri votul și convinge Belgia să își schimbe planurile. Semnați acum apelul nostru urgent pentru a opri această bombă cu ceas din inima Europei: 
https://secure.avaaz.org/ro/belgian_nuclear_shutdown_loc/?bKPcSeb&v=72268&cl=9404548123

   Avaaz a luptat pentru un acord cât mai ambițios la conferința dedicată climei de la Paris, pentru a ne salva planeta de efectele devastatoare ale combustibililor fosili. Hai să ne unim din nou forțele pentru a evita o catastrofă nucleară în inima Europei. 
   Cu speranță și hotărâre, 
   Luca, Luis, Alaphia, Ana, Marigona, Emma, Alice, Spyro și restul echipei Avaaz