Gălățenii pot fenta zilele fierbinți în Rezervația Naturală Cheile Tișiței

   În apropiere de Galați (la circa 160 de km) se află o zonă montană extrem de cunoscută gălățenilor: Lepșa – Greșu. Ceea ce probabil că mai puțini știu este faptul că zona face parte din Parcul Natural Putna – Vrancea, arie naturală protejată în cadrul căreia regăsim Rezervația Naturală Cheile Tișiței.

   Accesul în rezervație se face din localitatea Lepșa, de pe DN2D, în zona denumită de localnici Podul Porcului, contracost, evident fără mijloace auto, tariful per persoană fiind unul modic, de 3 lei. Încă de la intrare, veți constata că traseul de bază este marcat cu triunghi roșu și îmbină etape de plimbare ușoară cu elemente ceva mai dificile (cățărări pe stânci, pe scări și podețe din lemn mai mult sau mai puțin ude și îngustări ale drumului), pentru a fi pe gustul tuturor drumeților. La începutul secolului trecut, exploatarea lemnului din această zonă fusese concesionată unor firme austriece ce au construit o cale ferată prin chei pentru transportul lemnului, dar consecințele asupra mediului au fost dezastruoase. Cu toate acestea, printr-o ecologizare efectuată în perioada interbelică, Cheile Tișiței s-au regenerat, iar piesa de rezistență este tunelul de la finele incursiunii de 9 km prin rezervație. Băștinașii au propria variantă și susțin că acesta, în lungime de cca 270 metri, era folosit de trupele germane la transportul materialelor lemnoase, în perioada celui de-al doilea război mondial, către și din satul învecinat Coza.

   Oricum, peisajul este superb, iar prospețimea aerului este completată de aspectul stâncos de pe alocuri, aproape ca de canion. Mai nou, au fost amenajate alei tematice: a ursului, a lupului și a râsului, iar turiștii pot afla din loc în loc pe panouri amplasate elemente definitorii pentru modul de trai al acestor fiare. Mai mult, în casete transparente presărate pe traseu vei putea vedea exact ce mănâncă un astfel de prădător, în ele fiind inserate păsări moarte, mere sau oase de la alte animale vânate.

   În zonele în care albia Tișiței este mai lată au fost amenajate băncuțe și mese pentru cei ce vor să se odihnească sau să mănânce, evident pornirea focului fiind interzisă în rezervație. De altfel, și aruncarea resturilor menajere este prohibită.

   Variantele de cazare în zonă sunt binecunoscute și se adresează efectiv tuturor buzunarelor, existând și posibilități de campare.

   George Marinescu