TVR a lansat în dezbatere propunerea pentru o nouă lege de funcţionare

   Televiziunea Română a lansat în dezbatere publică o propunere de proiect legislativ pentru organizarea şi funcţionarea serviciului public de televiziune. Documentul este supus analizei pe site-ul tvr.ro şi a fost transmis comisiilor de specialitate din Parlament.
   Documentul urmăreşte să contureze un cadru legislativ modern, care să asigure buna funcţionare a acestui serviciu dedicat publicului. 

Stelian Tănase: „Am trimis comisiilor parlamentare documentul ca punct de plecare pentru adoptarea unei noi legi a televiziunii publice”

Proiectul prevede reorganizarea distinctă a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) într-o nouă entitate: Serviciul Public de Televiziune (SPTv), plasat sub autoritatea unui Consiliu de Supraveghere a Misiunii Publice (CSMP).

   Consiliul va fi format din 13 membri, propuşi de Senat, Camera Deputaţilor, Guvern, Preşedinţie, Academia Română, Banca Naţională şi asociaţii profesionale de media şi creaţie, şi învestit de Parlament. Membrii CSMP nu vor face parte din partide sau alte structuri politice şi vor prezenta un raport către Parlament o dată la şase ani.

Conducerea executivă a SPTv urmează să fie asigurată de un Director General Executiv, numit de CSMP în urma unui concurs.

   Propunerea legislativă prevede furnizarea permanentă şi obligatorie de către SPTv a serviciilor de programe de televiziune către public, în schimbul unei taxe de televiziune care va fi indexată potrivit coeficientului de inflaţie.

   „Criza profundă prin care televiziunea publică trece de mai mulţi ani trebuie să înceteze. Instituţia are nevoie de o schimbare fundamentală a paradigmei legislative şi văd în această propunere o soluţie pe termen lung. Am trimis comisiilor parlamentare documentul ca punct de plecare pentru adoptarea unei noi legi a televiziunii publice”, declară Stelian Tănase, Preşedinte-Director General TVR.

   În luna aprilie, TVR a iniţiat o masă rotundă cu tema „Televiziunea publică în spaţiul media din România. Situaţia actuală - cauze - perspective – soluţii", la care au participat şi reprezentanţi ai societăţii civile. În urma discuţiilor, ONG-urile prezente şi-au dat acordul asupra principiilor unei noi legi pentru organizarea şi funcţionarea Serviciului Public de Televiziune. Principiile au fost lansate apoi în dezbatere publică, toţi cetăţenii României putând trimite propuneri. În urma observaţiilor primite, specialiştii TVR au redactat proiectul, care poate fi consultat pe siteul tvr.ro în secţiunea dedicată
   Observaţiile pot fi trimise  la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la 30 septembrie 2015.