Implementarea diacriticelor în numele de domenii .ro se face deficitar

   Constatăm că lipsa de transparență a RoTLD.ro este un pas înapoi în implementarea acestei decizii și îi poate afecta semnificativ pe clienții existenți, deținători de domenii .ro, pentru care se pot găsi soluții.

   Astfel, pe parcursul celor 24 de ani (începând cu 1991), pentru numeroase proiecte cu nume ce conțin diacritice, titularii lor au fost nevoiți, din cauza limitării tehnice a sitului RoTLD.ro, să înregistreze nume de domenii care reprezintă transcrierea fără diacritice a numelor sau transcrieri improvizate (de genul sh sau tz). Acești clienți trebuie să aibă prioritate și reduceri la înregistrarea numelor de domenii care adaugă diacriticele, făcând ca transcrierea numelui să fie corectă și în sistemul numelor de domenii (DNS), pentru a evita conflictul dintre numele de domenii noi și cele vechi.

   Pericolul aplicării unei politici de tipul „primul venit, primul servit”, ce a fost anunțată pe situl RoTLD.ro, este că în această cursă pentru înregistrarea de nume cu diacritice, persoane terțe ce nu dețin domeniile fără diacritice înregistrate vor fi mai rapide și apoi le vor solicita deținătorilor domeniilor fără diacritice să le ofere prețuri mari și foarte mari pentru a le ceda dreptul de a folosi sau redirecționa domeniile cu diacritice, mai ales că nu există o taxă anuală și un termen de expirare a înregistrării acestora.

   Totodată, anunțul cu privire la permiterea diacriticelor în numele de domenii a apărut doar pe pagina electronică a sitului RoTLD.ro, fără vreo dată sau oră de publicare, și nu a fost trimisă nicio notificare prin poșta electronică clienților existenți, deținători ai celor aproximativ 800.000 de domenii .ro (conform statisticilor oferite de RoTLD.ro). Iar o săptămână (de pe 27 mai pe 3 iunie) este un termen mult prea scurt pentru a permite clienților existenți să se informeze și să se pregătească pentru cursa de înregistrare de domenii cu diacritice care probabil începe noaptea, pe 3 iunie, la ora 01:00 (conform sitului RoTLD.ro, instalarea noului sistem informatic începe pe 2 iunie la ora 23 și este estimat să se termine în 2 ore).

   Transparența și un proces inclusivist de consultare publică sunt cele mai importante lecții pe care RoTLD trebuie să le învețe din procesele ICANN de Internet Governance și din confențele SEEDiG sau EURODIG la care fac referire în propriul comunicat.

   Bunele practici ale ICANN cu privire la lansarea de noi nume de domenii generice de nivel înalt (new gTLDs) ne arată că există soluții (gen „sunrise period”), care însă se adoptă în luni și ani de discuții și nu printr-o decizie apărută peste noapte pe situl administratorului numelor de domenii.

   Organizațiile semnatare cer ca RoTLD să nu permită deocamdată înregistrarea de nume de domenii cu diacritice și să inițieze de urgență un proces de consultare publică cu privire la acest aspect și la modul de implementare.

   Fundația Ceata – http://ceata.org

   Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) – http://apti.ro

   Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) – http://crji.org

   ActiveWatch – http://activewatch.ro

   Geo-spațial.org – http://geo-spatial.org