Lansarea Coaliției pentru o Presă Curată

   Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Active Watch lansează Coaliţia pentru o Presă Curată (CPC). Crearea CPC are loc în condiţiile în care există acuze că diverse publicaţii sunt folosite de proprietarii lor în bătălia politică. Un acţionariat şi surse de finaţare obscure pot pune sub semnul întrebării independenţa editorială. De asemenea, datoriile mari pot pune în discuţie implicarea creditorilor în politica editorială, în timp ce contractele de publicitate cu dedicaţie sunt de natură să ameninţe imparţialitatea jurnaliştilor respectivi.

   CPC nu consideră că automat sursa finaţării determină conţinutul echilibrat, dar crede că publicul trebuie să cunoască aceste informaţii pentru a judeca în conoştinţă de cauză imparţialitatea unui organ media.

   De aceea propunem ca fiecare publicaţiei să adere la un set minim de principii. De exemplu, să publice pe site-ul propriu acționariatul instituţiei respective, sursa fondurilor ce o finanţează, datoriile pe care le are și cine sunt plătitorii săi principali de reclame. Un asemena demers ar constitui un prim pas către o Coaliţie pentru o Presă Curată.

Evenimentul va avea loc joi, 22 mai, la ora 10, la hotelul Athenee Palace Hilton, etajul 1, sala Marcu. La eveniment vor fi prezenti inţiatorii: Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele SAR, Ioana Avadani, director executiv CJI, Razvan Martin,  coordonator program FreeEx (Active Watch), precum și jurnaliști sau experți media.