Lansarea Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire

   Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o platforma activista ce are ca misiune afirmarea si apararea drepturilor locative in fata abuzurilor. FCDL este initiat de persoane evacuate si amenintate cu evacuarea din Bucuresti si cuprinde, pe langa acestea, rude, prieteni, activisti, artisti si ong-isti. Scopurile principale ale FCDL sunt: 

   1. inlesnirea organizarii oamenilor in fata incalcarii drepturilor lor locative;

   2. aducerea pe agenda publica a mass-mediei si a autoritatilor a acestei probleme.

   Principiile activitatii noastre sunt sprijinul reciproc si auto-organizarea. Dezideratul nostru este dreptul la trai demn al tuturor.

   FCDL a luat nastere in urma multelor intalniri ale comunitatii in curs de evacuare din cartierul Rahova-Uranus cu grupuri de sprijin și cu persoane evacuate din alte zone ale Bucurestiului. Solidaritatea creata a dus la organizarea de proteste si actiuni juridice ce au avut, partial, rezultatele scontate. Experienta activista a aratat ca doar împreuna se poate obtine un oarecare rezultat in sensul justitiei locative. Astfel a aparut, in noiembrie 2013, ideea crearii unei organizatii ce ataca problemele structurale legate de dreptul la locuire, legand fenomene diverse cum sunt: evacuarile in urma retrocedarii proprietatilor nationalizate, evacuari abuzive in urma unor lucrari de utilitate publica, situatia oamenilor fara adăpost (multi dintre ei, fosti evacuati), gentrificare bazata pe segregare etnica si criminalizarea saraciei.

   FCDL are o structura de organizare duală: o organizatie informala care se întruneste periodic pentru a produce evenimente si a oferi sprijin persoanelor ce au nevoie de el si un site cu stiri si resurse (www.fcdl.ro) adresat atat celor ce doresc sa afle ultimele noutati in ceea ce priveste dreptul la locuire, cat si persoanelor in curs de evacuare ce au nevoie de sugestii, sprijin si solidaritate imediată.

    Pentru 2014, FCDL are ca prioritati:

   ● abordarea situatiei vulnerabile a evacuatilor ca urmare a retrocedarilor de imobile;

   ● construirea  unei retele de sprijin reciproc formate din evacuati si activisti;

   ● aducerea in atentia mass-mediei a aspectelor diverse ale problemei evacuarilor.

   Partenerii FCDL: Asociatia LaBomba Studios, Centrul Independent Claca, Gazeta de Arta Politica, Active Watch, Asociația Carusel, Fundatia Desire, Grupul Quantic, Asociatia Komunitas.