Televiziunile din Galați – varză sau excrescențe politice

   ActiveWatch publică un studiu despre influența politică asupra televiziunilor locale din România. Este rezultatul colaborării dintre jurnaliști și activiști cu asistența unui sociolog. Timp de un an au fost realizate interviuri în redacții ale celor mai importante televiziuni locale din 15 județe. ActiveWatch a procesat aproape 200 de interviuri și întâlniri, desfășurate în aproximativ 300 de ore de discuții cu ziariști, manageri și patroni de presă, politicieni locali și reprezentanți ai CNA. La aceasta s-au adăugat

sute de ore de desk research, în care am colectat date despre situația televiziunilor locale incluse în cercetare.

   La data realizării interviurilor pe teren, în Galați existau 11 licențe audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit și prin rețele de comunicații a serviciilor de programe de televiziune, conform datelor Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Cele mai importante televiziuni locale ca audiență, conform inspectorului teritorial al CNA, sunt: TV Galați, Vox TV, RTV Galați și Express TV.

   Patronii sau francizorii sunt oameni politici, au declarat unii dintre respondenți, ceea ce explică, potrivit acestora, de ce sunt atâtea televiziuni în Galați.

   ”Televiziunile influențează decizia de vot. Galațiul este renumit ca un oraș cu populație îmbătrânită. Oamenii țin cu PSD în general, iar o televiziune cum este TV Galați, care este de culoare roșie, are un impact maxim. Televiziunile gălățene încearcă să-și facă datoria, dar au în spate manageri cu anumite strategii, mai ales în timpul campaniilor electorale, de susținere a unor candidați. În afara campaniei electorale cele mai bune televiziuni sunt TV Galați și Vox TV.” (Reprezentant CNA)

   ”Percepția publicului larg asupra televiziunilor locale este una bună. Oamenii vor informații despre ceea ce se întâmplă local.” (Manager TV Galați)

   ”Televiziunile gălățene sunt afiliate politic sau au apărut ca excrescențe politice. Mai mult de 300-500 de oameni care să le urmărească nu sunt, conform unui sondaj făcut înainte de campania electorală. În prezent, câteva televiziuni se află în situația de a fi executate silit.” (Jurnalist, editor ziar online)

   ”Televiziunile gălățene sunt caracterizate de neprofesionalism, sunt angajate partinic total și își fac treaba atât cât sunt plătiți și lăsați să funcționeze. Am încredere în toate televiziunile, dar în măsura în care nu mă uit la niciuna. Ar putea fi niște mijloace extraordinare de educație, de tribună politică, de tribună socială. Sunt doar niște mijloace de a-l influența pe tâmpit, de a-i băga în cap că albul e negru, că negrul e alb. Atât.” (Membru PDL Galați)

   TV Galați emite în eter (licența din 7 mai 1996) și prin cablu (licența din 20 martie 2003). La data realizării interviurilor pentru acest raport, deținătoarea licențelor audiovizuale era SC ORA 7 SRL (CUI: 24108108), al cărei unic proprietar este Lăcătuș Alexandru. SC Ora 7 SRL a fost înființată în iunie 2008 și, conform datelor de la Registrul Comerțului, în martie 2013 s-a depus o notificare privind deschiderea procedurii insolvenței. În 2012 cifra de afaceri a SC Ora 7 SRL a fost de 0 lei, cu o pierdere netă de 382 de lei, conform bilanțului depus la Ministerul Finanțelor.

   În iunie 2013, conform CNA, deținătoarea licențelor audiovizuale este SC Paf Media SRL, ai cărei asociați sunt: Pâslaru Valerica – 50% și Pâslaru Florin Alexandru Ioan – 50%. Pâslaru Valerica este soția deputatului PSD de Galați Pâslaru Florin Costin, iar Pâslaru Florin Alexandru Ioan este fiul acestuia.

   Managerul TV Galați spune că televiziunea are 30 de angajați și deține aproape 50% din piața locală, așa cum arată un studiu efectuat în 2010 de Dedalus135, diferența fiind ocupată de suma celorlalte televiziuni. TV Galați cooperează cu Goldbach Media, broker național de publicitate, și, conform managerului, televiziunea are în fiecare an câte un client fidel, în 2011 acesta fiind un lanț de farmacii, iar anterior un operator de telefonie mobilă. Conform managerului televiziunii, contractede publicitate au fost încheiate cu instituții descentralizate, dar nu și cu Primăria Galați, ponderea publicității este de 20% de la instituții publice și 80% din mediul privat, iar modul de aflare a audienței se face telefonic.

   Grila de programe este una generalistă și este propusă de directorul de programe, după o consultare finală cu directorul general, cu redactorul șef și cu redactorul tehnic. TV Galați are 15 ore de emisie, incluzând reluările.

   ”TV Galați este o cloacă a unor grei din PSD, paravanul fiind Dan Nica. A fost prima televiziune din Galați unde aveau acțiuni Sidex și Șantierul Naval înainte de privatizare. Pachetul majoritar i-a revenit lui Florin Pâslaru. Avea datorii de peste 70 de miliarde de lei vechi, Finanțele au făcut plângere la Parchet, dar dosarul este plimbat pentru că băieții sunt politicieni. Mai multe firme s-au succedat la TV Galați și cu fiecare firmă se întâmpla la fel. Făcea datorii. Când s-a făcut proprirea pe bunuri, finanțiștii nu au găsit decât un stâlp de fier cu antena în vârf și o masă de montaj.” (Jurnalist, editor ziar online)

   ”TV Galați este o televiziune care poate fi foarte bună, dar nu e, pentru că e o televiziune care are o orientare clar politică. Este a unui partid și-și face foarte bine treaba pentru partidul ăla.” (Reprezentant PDL Galați)

   Vox TV emite prin cablu (licența din 11 iunie 2009). Deținătoarea licenței audiovizuale este DELTA ROM SA (CUI: 6233005), ai cărei acționari sunt: Durbacă Eugen – acționar principal – 73.684%, Delta Com 93 SRL (asociat unic Durbacă Eugen) – 2.93%, Agro Decvrm SRL – 1.462%, Durbacă Cristofor – 1.462% și Durbacă Valentina Simona – 1.462%. Eugen Durbacă a fost ales senator candidând pe listele Partidului Conservator. Este vice-lider al grupului parlamentar PC. Eugen Durbacă a fost primarul municipiului Galați între 1992 – 2000, președinte al Consiliului Județean Galați între 2004 – 2008 și vicepreședinte al Consiliului Județean Galați între 2008 – 2012. Roxana Marosy, fiica acționarului principal Eugen Durbacă, este manager al Vox TV. Roxana Marosy nu a putut preciza bugetul operațional pe 2011, dar a declarat că nu a existat profit, precizând că este mulțumită că sunt acoperite cheltuielile. Ea a mai precizat că cel mai mare finanțator al televiziunii pe care o conduce este compania care deține licența. La Vox TV erau 20 de angajați la data documentării pe teren. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Delta Rom SA a avut în 2012 o cifră de afaceri de 30.485.989 de lei, profit net de 195.277 de lei și 81 de angajați. Audiența Vox TV s-a aflat, conform Roxanei Marosy, în baza unui sondaj CURS efectuat în martie 2012. Sondajul a arătat, conform managerului, că Vox TV se află la egalitate cu TV Galați, în timp ce RTV și Express TV se situează pe ultimele locuri în ceea ce privește audiența. Grila de programe s-a construit în funcție de dorințele telespectatorilor și conține foarte multe știri, muzică populară, muzică ușoară, talk-show-uri, având doar producții proprii.

   ”Vox TV este a lui Eugen Durbacă, singurul membru supleant al Comitetului Politic Executiv al PCR, rămas în politica la vârf, numărul doi în PC după Dan Voiculescu. Televiziunea a fost făcută să-i folosească în campania electorală. Durbacă a trecut prin vreo zece partide și a fost două mandate primar al orașului.” (Jurnalist, editor ziar online)

   ”Vox este o televiziune mai tânără, mai plină de viață, s-a impus mai bine pe piață. E mai colorată, e mai variată decât RTV. Informează corect publicul.” (Profesor jurnalism)

   RTV emite prin cablu (licența din 18 martie 2008). Deținătoarea licenței audiovizuale este societatea comercială RTV Partener Media SRL (CUI: 25810428), ai cărei asociați sunt: Stancu Aurel – asociat principal – 81% şi Randisi Vicenzo (Italia) – 19%. Aurel Stancu a candidat pentru Parlament din partea PP-DD. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, societatea comercială care deține televiziunea RTV a avut în 2012 o cifră de afaceri de 24.818 de lei și o pierdere netă de 162.744 de lei.

   Televiziunea are o grilă de programe în care sunt incluse trei emisiuni în direct și un No Comment de la Consiliul Județean în care sunt preluate ședințele. Grila de programe, care nu include deocamdată știri, a fost concepută în 2009. Mecanismul de aflare a audienței, conform directorului RTV, sunt telefoanele primite în timpul emisiunilor în direct. Directorul RTV Galați a afirmat că cel mai mare finanțator este patronul, iar cei mai mari cumpărători de publicitate sunt societățile comerciale mici. Contractele de publicitate au fost încheiate cu instituții descentralizate, dar nu și cu Primăria Galați, ponderea publicității este de 20% de la instituții publice și 80% din mediul privat, iar modul de aflare a audienței se face telefonic.

   Grila de programe este una generalistă și este propusă de directorul de programe, după o consultare finală cu directorul general, cu redactorul șef și cu redactorul tehnic. TV Galați are 15 ore de emisie, incluzând reluările.  

   ”Orice spui ești dat în judecată, târât prin tribunale pentru simplu fapt că aduci în față un dosar, așa cum a fost și dosarul Boldea. Am luat amendă 50 de milioane de la CNA, avem procese pe rol cu diferite persoane.” (Anca Stanciu, redactor-șef al RTV Galați)

   ”RTV este o inițiativă a PDL, deputatul Mircea Toader fiind printre fondatori. Televiziunea a fost plimbată prin vreo trei firme rămase cu datorii. Jurnaliștii i-au dat în judecată, pentru că nu și-au primit salariile. Au rămas fără asigurările de sănătate plătite. Am lucrat acolo o perioadă, am rămas neplătit pe ultimele două luni.”(Jurnalist, editor ziar online)

   ”RTV Galați a crescut ca audiență în ultimul timp, transformându-se într-o televiziune-revoltă. Am avut probleme cu ei, am primit foarte multe reclamații pentru atac la persoană, denigrare, insultă. Multe din lucrurile spuse pe post erau adevărate, altele nu. RTV Galați are foarte multe emisiuni de dezvăluiri în direct, nu are audiență foarte mare și nici finanțare. Când li se dau bani, oamenii [n.r. – angajații televiziunii] fac treabă, când nu, nu.” (Reprezentant CNA)

   ”RTV a încercat să facă emisiuni de interes. Nu e o televiziune de scandal. Nici nu sparge piața.” (Profesor jurnalism)

    Express TV emite în Galați și Brăila prin cablu (licența din 23 septembrie 2010). Deținătoarea licenței audiovizuale este societatea comercială Helyos Media SRL (CUI: 26565084), ai cărei asociați sunt: Negoiță Valerică Cătălin și Crihană Victor – cu câte 50%. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, societatea comercială a avut în 2012 o cifră de afaceri netă de 70.735 de lei și o pierdere netă de 162.744 de lei.

   ”Express TV este o porcărie. Când a început, a fost cea mai deșteaptă televiziune. A devenit o porcărie în momentul în care PSD a înțeles că televiziunea este o forță și că tâmpiții de români pun botul la orice porcărie.” (Membru PDL Galați)

   ”Express TV este un post de televiziune mai vechi, făcut pe principii sănătoase. A fost ambiția unui om care avea monopolul pilotajului pe Dunăre. A ajuns la Cătălin Negoiță, fost director al televiziunii, care se strecoară politic unde prinde o sinecură. A făcut servicii PDL.” (Jurnalist, editor ziar online)

   ”Express TV are cea mai mică audiență. Nici nu au bani, nici nu știu să găsească publicitate, nu au personal.” (Profesor jurnalism)