O mare șansă pentru Tibet

   Tibetanii care refuză să înalțe drapelul Chinei în fața casei riscă să fie bătuți sau împușcați, ca urmare a ultimelor măsuri luate pentru intimidarea lor. Dar acum avem șansa rară de a reda speranța acestui popor mândru și deznădăjduit. 
   Liderii Chinei desfășoară o campanie intensă pentru a ascunde sub preș abuzurile și a convinge guvernele lumii să voteze pentru primirea lor în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. E timpul să readucem în atenția lumii situația critică din Tibet, unde o religie ancestrală este nimicită, prezența jurnaliștilor este interzisă și oamenii sunt arestați în raiduri matinale. E un moment important, în care putem convinge China să renunțe la politica de mână forte pentru a își putea asigura cele 97 de voturi de care are nevoie pentru un loc în Consiliu.  
   Haideți să le arătăm tibetanilor că lumea nu i-a uitat. China e deja pe jar: 13 guverne i-au cerut să ia măsuri pentru respectarea drepturilor omului în Tibet.  Semnează petiția urgentă și trimite mesajul mai departe. Când vom atinge un milion de semnături vom înmâna petiția noastrăcelor mai importante delegații ONU și o vom promova intens în presa internațională:
   https://secure.avaaz.org/ro/stand_with_tibet_loc/?bKPcSeb&v=30802 
   Presiunea asupra Chinei e în creștere. Canada, Cehia, Franța, Germania, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia, SUA, Marea Britanie, Elveția, Suedia, Islanda și Austria au cerut Chinei să protejeze libertatea de întrunire, de asociere și libertatea religiei în Tibet. Este o mișcare de sprijin fără precedent, care vine la doar câteva zile după ce fostul președinte al Chinei a fost pus sub acuzare de un tribunal spaniol pentru genocid în Tibet. 
   Situația este într-adevăr critică. Peste 120 de oameni și-au pus capăt zilelor dându-și foc în semn de protest față de ocupația chineză și sute de mii de tibetani au fost exterminați. China duce în Tibet o politică agresivă, prin suprimarea sistematică a limbii și religiei tibetane și printr-un control strict al populației și strămutarea ei forțată. 
   Această politică opresivă eșuată a devenit un dezavantaj chiar și pentru China, care a mers însă prea departe pentru a mai putea da înapoi fără presiune externă. Săptămâna aceasta ar putea aduce însă o schimbare de direcție. China este luată în vizor și e momentul să le arătăm guvernelor noastre că nu i-am uitat pe tibetani. Semnează petiția și trimite vestea mai departe. Haideți să înmânăm liderilor noștri cea mai mare petiție pentru Tibet de până acum și să îi somăm să ceară socoteală Chinei pentru politicile ei abuzive: 
   https://secure.avaaz.org/ro/stand_with_tibet_loc/?bKPcSeb&v=30802 
   Tibetanii sunt un popor mândru, care continuă să lupte împotriva politicilor opresive ale Chinei și pentru a își putea păstra identitatea. Este o luptă grea, pe care nu o pot câștiga singuri. De aceea trebuie să fim din alături de ei, așa cum am făcut-o și în trecut. Haideți să le dovedim tibetanilor că nu sunt singuri, ci că întreaga lume e de partea lor.

   Cu speranță,
   Ben, Alice, Patricia, Alex, Ricken, Emily, Sayeeda și întreaga echipă Avaaz