FRJ MediaSind cere Parlamentului demiterea incompatibilului Ovidiu Miculescu de la conducerea Radioului Public

  Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a luat act de decizia Agenţiei Naţionale de Integritate - ANI de a-l declara incompatibil pe Ovidiu Miculescu, preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune.

   În data de 11.02.2013, membrul afiliat al FRJ MediaSind, Sindicatul Unit al Salariaţilor – Radio România, prin preşedintele organizaţiei, Adrian Valentin Moise, a sesizat ANI în legătură cu o posibiliă incompatibilitate în care s-ar afla şeful Radioului Public, Ovidiu Miculescu. Potrivit sesizării, acesta s-a aflat în situaţie de incompatibilitate în perioada 29 iunie - 4 iulie 2012, deoarece a deţinut, în acelaşi timp, funcţia de membru al Consiliului de Administraţie în Societatea Română de Radiodifuziune şi de manager al Societăţii Române de Radiocomunicaţii.

   După ce a păgubit angajații cu aproximativ 25%  din drepturile salariale prin semnarea unui contract colectiv de muncă sub prevederile minimale din  Contractul Colectiv din Mass-Media, după ce a impus un Regulament care pune botniţă angajaţilor, încalcând libertatea de exprimare şi Legea avertizorului public, după ce l-a concediat ilegal pe liderul sindical, reprezentant al salariaţilor în CA, în urma unui simulacru de cercetare disciplinară, după ce a recunoscut că a spart sediul Sindicatului Unit al Salariatilor Radio România şi a confiscat şapte saci cu documente şi bunuri ale organizaţiei (ştampile, sume de bani etc.) în absenţa unei hotărâri judecătoreşti, administraţia Miculescu, a continuat  nestingherită seria ilegalităţilor, profitând de lipsa de reacţie a factorilor politici.

   Din cauza acestor abuzuri, Organizaţia Internaţională a Muncii a solicitat explicaţii oficiale statului român prin Ministerul de Externe, iar  Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au solicitat României, prin ambasadele din străinătate, să  pună capăt abuzurilor din Radioul Public.

În acelaşi timp, peste 20 de organizaţii ale jurnaliştilor din ţară s-au solidarizat cu protestele FRJ MediaSind, cerând Parlamentului să demareze anchete oficiale împotriva şefului SRR, Ovidiu Miculescu. 

   Într-o acţiune de protest fără precedent, sute de  intelectuali de marcă au semnat o Petiţie împotriva politicii anticulturale promovate de administraţia Miculescu în Radioul Public. Împotriva administrației Miculescu există mai multe plângeri penale pentru abuz în serviciu, tulburare de posesie, furt calificat și amenințare, pentru  spargerea sediului SUS Romania, confiscarea documentelor și ștampilei organizației sindicale, precum și pentru alte fapte pedepsite de legea penală. De asemenea, Ovidiu Miculescu a fost acuzat  că ocupă imoral o funcţie importantă în mass-media, deoarece CNSAS a confirmat oficial că acesta a semnat, în anul 1987, un Angajament cu fosta Securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) pentru  "apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la activităţi protocolare". Decizia  ANI din data de 17 octombrie 2013 demonstrează că în fruntea Radioului Public se află un personaj care deţineimoral şi ilegal această funcţie.

   Având în vedere aceste fapte, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită Parlamentului demiterea  preşedintelui-director general Ovidiu Miculescu, prin respingerea Raportului de activitate al Societăţii Române de Radiodifuziune.

   Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind