Soluția pentru Siria

   În urmă cu doar câteva săptămâni, copiii din imagine au murit gazați în somn în urma unui atac cu arme chimice, dar se pare că acum lumea i-a uitat deja și s-a blocat într-o dezbatere nesfârșită despre intervenția sau pasivitatea SUA. Există însă o licărire de speranță pentru a opri aceste masacre pe cale pașnică. 
   Războiul sângeros din Siria a fost alimentat de rivalitatea dintre Iran, principalul susținător al lui Assad, și SUA și aliații săi. Dar în urma atacului chimic infam, discursul lor s-a schimbat: președintele moderat al Iranului a condamnat atacul, iar Obama și-a anunțat disponibilitatea de a lucra cu "toată lumea" pentru soluționarea conflictului. Haideți să le cerem celor doi lideri să se așeze la masa negocierilor și să convingă părțile aflate în conflict să li se alăture, înainte de a se pierde și mai multe vieți. 
   Chiar acum, goarna războiului global răsună deasupra Siriei, dar dacă suficient de mulți dintre noi vor apela la Rouhani și Obama pentru a îi convinge că lumea așteaptă din partea lor un gest de diplomație curajoasă, am putea pune capăt acestui coșmar pentru mii de copii sirieni amenințați acum de noi atacuri chimice. Nu avem timp de pierdut. Dă click mai jos pentru a te alătura acestui apel urgent. Când vom strânge un milion de semnături vom înmâna petiția noastră celor doi președinți: 
   http://www.avaaz.org/ro/solution_for_syria_loc/?bKPcSeb&v=29085 
   Războiul din Siria este unul dintre cele mai brutale conflicte ale timpurilor noastre, iar atacul chimic asupra civililor nevinovați este cel mai grav din ultimii 30 de ani. Lumea întreagă are responsabilitatea de a proteja poporul sirian în fața pericolului exterminării, dar timp de doi ani comunitatea internațională s-a aflat într-un blocaj rușinos și a eșuat în a oferi ajutor victimelor inocente. Iar acum, în ciuda dovezilor copleșitoare că atacul a fost lansat de forțele lui Assad, susținătorii Siriei îi fac în continuare jocurile, punând acest fapt la îndoială, iar lumea cântărește cu prudență și incertitudine o intervenție umanitară. Aceste negocieri sunt o nouă șansă de a pune capăt vărsării de sânge. 
S-a crezut întotdeauna că SUA nu vor discuta niciodată cu Iranul și că Iranul nu va ajuta niciodată SUA să rezolve criza siriană, dar situația actuală indică posibilitatea unei schimbări și aduce o rază de speranță. Președintele Obama ar putea lansa atacuri în Siria, dar nu are sprijinul opiniei publice pentru a se angaja într-un conflict de amploare, așa că are nevoie de o portiță de ieșire pentru a evita un război de durată. 130 de membri ai Congresului american îi cer deja lui Obama să discute cu Iranul. Un apel global masiv în favoarea unei soluții diplomatice l-ar putea convinge pe acesta să accepte discuțiile. 
   Fostul președinte al Siriei, Mahmoud Ahmadinejad, a cheltuit miliarde pentru a sprijini regimul Assad, furnizându-i bani și arme. Dar noul președinte Rouhani a fost ales datorită promisiunilor sale că va reface legăturile cu Vestul și va încerca să ajungă la un acord politic cu opoziția. Atacul cu arme chimice a erodat sprijinul opiniei publice iraniene pentru Assad, stârnind amintiri dureroase din perioada în care Irakul a atacat cu arme chimice Iranul, iar surse interne spun că există o presiune din ce în ce mai mare pentru reconsiderarea relației cu Assad. Acesta ar putea fi un moment hotărâtor pentru a îl convinge pe Rouhani să ia loc la masa negocierilor. 
   Discuțiile nu vor pune capăt peste noapte ororilor, dar din păcate nu există o soluție rapidă și simplă. Trebuie să continuăm să mergem pe acest drum care poate opri masacrul inocenților și uni lumea în loc să o dezbine și mai mult. Haideți să convingem SUA și Iranul să înceapă discuțiile acum: 
   http://www.avaaz.org/ro/solution_for_syria_loc/?bKPcSeb&v=29085 
Etapele procesului de obținere a păcii în Siria au fost deja discutate la Geneva, dar este pentru prima dată când ar putea exista și voința politică de a aplana diferențele și a lua loc la masa negocierilor. Iranul este singura țară din lume care are suficientă influență asupra Siriei pentru a o putea forța să se se alăture negocierilor. Rusia, un alt aliat cheie al regimului Assad, a declarat că este gata să ia parte la negocieri. Iar SUA, cu sprijinul aliaților săi din Orientul Mijlociu, ar putea convinge opoziția siriană să se alăture discuțiilor. 
   A fost nevoie de ororile celui de-al doilea război mondial pentru ca Organizația Națiunilor Unite și Declarația Universală a Drepturilor Omului să ia ființă. Poateororile războiului din Siria vor convinge Statele Unite și Iranul, prin președinții lor moderați, să aplaneze diferențele care există de prea mult timp între cele două țări și să pună bazele unei păci durabile în Siria și în regiune, cu consecințe pentru numeroase probleme globale, de la proliferarea armelor nucleare până la pacea dintre Israel și Palestina. Comunitatea nostră a fost alături de poporul sirian de la începutul conflictului. Astăzi, ei au nevoie de noi mai mult decât oricând. Haideți să facem tot ce ne stă în putință pentru a nu-i dezamăgi.

   Alice, Luis, Ian, Emily, Bissan, Antonia, Ricken, Lisa, Mais și întreaga echipă Avaaz