A fost arestat pentru că vrea apă pentru familia sa

   Era cea mai fierbinte zi din an, iar Fadel Jaber nu vroia decât niște apă pentru familia lui. Fadel trăiește în teritoriul ocupat al Cisiordaniei, unde țevile de apă au fost redirecționate de Guvernul israelian pentru a umple piscinele coloniștilor evrei, lăsându-i pe cei ca el fără apă.
   Forțele israeliene l-au luat pe sus pe Fadel pentru că a încercat să ia apă, în strigătele de disperare ale băiețelului său în vârstă de 5 ani, care îl chema în zadar: "Baba, baba!". Astfel de episoade fac parte din viața de zi cu zi a palestinienilor care trăiesc sub pumnul de fier al legii marțiale, cărora li s-au furat pământurile și apa și li se ignoră drepturile fundamentale. Dar acum, după ani de violență și resemnare, o mișcare de rezistență non-violentă prinde aripi în Palestina, aspirând la ceea ce israelienii au deja: libertate, demnitate și un stat propriu.
   Timp de ani de zile, atenția mass-media s-a concentrat asupra militanților palestinieni, și până în prezent, extremiștii din ambele tabere reprezintă cele mai mari obstacole în calea păcii. Ceea ce lipsește din acest peisaj atroce este vocea normalității: vocea unor familii ca cea a lui Fadel, care nu vor decât să ducă o viață liniștită. Aceste familii sunt acum gata să iasă în față, organizând marșuri pașnice și proteste și colaborând cu activiști israelieni pentru a găsi o cale către dreptate și libertate pentru toți. Dar armata israeliană a răspuns la aceste eforturi pașnice arestând participanții, bătând oraganizatorii și agresând până și copiii.
   Acum câteva zile, am mers în Cisiordania pentru a mă întâlni cu acești oameni pașnici și curajoși. Când le-am spus că le-am putea veni în ajutor, fețele lor s-au luminat. Au nevoie de fonduri pentru a angaja avocați atunci când sunt închiși sub acuzații false, de camere video pentru a surprinde abuzurile care au loc la tot pasul, de instruire în stategii non-violente și tehnici jurnalistice și de activiști care să transforme această mișcare locală într-una globală. Aceste familii sunt adevărata noastră speranță. Dacă suficient de mulți dintre noi vor dona acum lei4, putem propulsa această mișcare pașnică deasupra celor violente și a îi oferi lui Khaled viitorul la care tatăl său visează. Avaaz va încasa donațile doar dacă vom strânge o sumă suficientă pentru a susține o schimbare reală:
   https://secure.avaaz.org/ro/palestines_nonviolent_hope_loc/?bKPcSeb&v=27776
   Ocupația durează de prea mult timp, și de prea mult timp rezolvarea acestui conflict a fost blocată de extremiștii din ambele tabere. Dar astăzi există deja câteva două aspecte cu care cei mai mulți sunt de acord: în primul rând, că atât israelienii cât și palestinienii au dreptul de a avea un stat, iar în al doilea rând, că tratamentul la care sunt supuși palestinienii în teritoriile ocupate violează toate principiile de drept existente, de la dreptul internațional până la bunul-simț comun. Până și foști oficiali ai securității israeliene, ieșiți acum la pensie, împărtășesc aceste păreri.
   Dar actualul Guvern israelian nu face decât să pună paie pe foc. În timp ce se implică doar de formă în negocierile pentru pace și în discuțiile privind noul stat palestinian, el își extinde coloniile din Cisiordania, blocând astfel pentru totdeauna posibilitatea de a avea două state separate. Palestinienii din teritoriile ocupate trebuie să respecte alte legi decât evreii din colonii, afându-se sub atenta supraveghere a armatei israeliene, care a ajuns să încarcereze până și copii. 

   Alice și restul echipei Avaaz