Analiza media „Imaginea femeii în societatea românească”

   ActiveWatch a lansat astăzi, 30 iulie 2013, la București, cercetarea media „Imaginea femeii în societatea românească”, în care analizează imaginea femeilor şi bărbaţilor în mass media. Evenimentul face parte din campania ALTFEM , realizată de TBWA/București, ActiveWatch și Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

   Cercetarea urmărește rolurile sociale şi profesiile care-i unesc sau diferenţiază pe bărbaţi de femei, dar şi care sunt stereotipurile care construiesc sau erodează cele două genuri, conform unei metodologii utilizate pentru prima dată în urmă cu doi ani, în prima cercetare de acest tip realizată în cadrul programului.

   După doi ani de campanie ALTFEM, echipa de cercetare a putut constata unele modificări în agenda publică, în discursul referitor la femei:

- o scădere a enunțurilor stereotipe și a aluziilor sexuale în emisiunile TV;

- o creștere a prezenței femeilor în platourile TV, o scădere a prezenței lor în agenda presei scrise.

   Totuși, se observă menținerea stereotipurilor și a ponderilor de reprezentare din publicitate. De asermenea, încă regăsim un  mare număr de articole şi reportaje care dezbracă figura feminină mondenă din România.

   Lansarea analizei va fi urmată de o dezbatere care va avea loc mâine, 31 iulie, la Hotelul Howard Johnson, din București, despre oportunitatea tipăririi unei noi bancnote, care să conțină reprezentarea unei figuri feminine din România, relevante în istorie.

   Principalele concluzii ale cercetării:

 

   CONCLUZIILE REZULTATE DIN ANALIZA EMISIUNILOR TV:

- Numărul enunţurilor stereotipe a scăzut la jumătate faţă de anul 2011;

- Numărul aluziilor sexuale enunţate în emisiunile televizate a scăzut de la 57, în 2011, la 22 în 2013.

- A crescut semnificativ numărul referirilor legate de aspectul fizic al unor personaje feminine mondene, de la 132 în 2011, la 241 în 2013.

- A crescut numărul de prezenţe feminine în emisiunile talk-show cu aproximativ 14% faţă de anul 2011 (26% în anul 2013, faţă de 12% în anul 2011), totuși frecvența prezenței bărbaților rămâne mai mare;

- Bărbaţii prezenţi în emisiunile TV analizate au vorbit cu precădere despre aspecte legate de sfera profesională (43%). În cazul femeilor, incidenţa discuţiilor şi aspectelor legate de viaţa personală a depăşit pragul de 50%.

 

   CONCLUZIILE REZULTATE DIN ANALIZA PUBLICITĂȚII

- Cele mai multe produse şi servicii încurajează consumul şi îmbunătăţirea stilului de viaţă;

- Femeile sunt mai prezente decât bărbații;

- Predomină scenariile domestice şi reproduceri ale mediului familial;

- Rolurile domestice şi de îngrijire sunt, de regulă, alocate personajelor feminine;

- Bărbaţii sunt, cel mai adesea, prezentaţi în ipostaze pasive, dar cu rol de partener sau de soţ, respectiv tată.

 

   CONCLUZIILE REZULTATE DIN ANALIZA PRESEI SCRISE

- În presa generalistă, ponderea femeilor a scăzut cu 5% faţă de anul 2011, de la 22% la 17,7%;

- În presa tabloidă, ponderea femeilor a scăzut cu circa 3% faţă de anul 2011, de la 37% la 34% .

- Există un decalaj semnificativ de reprezentare a femeilor în domenii profesionale precum administraţia publică, sistemul sanitar sau politica.

- În publicaţiile generaliste, aproximativ 33% dintre femeile menţionate au fost prezentate în calitate de expert;

- În presa tabloidă, peste 65% dintre experţii citaţi de jurnalişti au fost femei; totuși, femeile și bărbații prezentați în calitate de experți au înregistrat aceleași procente (50% - 50%). Raportul din 2011 arăta că jurnaliștii au încadrat bărbații mai des în categoria de expert (65%), decât femeile (35%).