Administraţia Miculescu acuzată de societatea civilă pentru deculturalizarea Radioului Public

   Semnalăm cu îngrijorare derapajul către profilul radiourilor de tip comercial al principalului post de radio public, Radio România Actualităţi, ale cărui misiuni de bază sunt şi trebuie să rămână informarea şi formarea (educaţia) ascultătorilor. 

   Constatăm cu surprindere reducerea substanţială a ponderii emisiunilor dedicate culturii, analizei sociale şi spiritualităţii în grila adaptată pentru vară a RRA. În acest sens, deşi  deţin  poziţia  de  lider de audienţă,  emisiuni  precum “Maraton de duminică” – tribună de exprimare a personalităţilor autentice, sau “Radioul de sâmbătă seara” – singurul spaţiu compact din actuala grilă RRA acordat actului cultural românesc şi internaţional,  au fost drastic reduse de la 3 ore la doar 55 minute;  “Actualitatea credinţei” – seria de emisiuni dedicată detalierii manifestărilor conştiinţei religioase contemporane – a fost diminuată la doar 5 minute (un sfert din timpul de emisie acordat până acum). Aceste “adaptări” s-au efectuat concomintent cu schimbarea orelor de difuzare către zone de audienţă minimă.  Pe spaţiile  “eliberate” de povara spiritului se difuzează actualmente, sub pretext estival, muzică de întreţinere. 

   Considerăm că valorile fundamentale morale şi culturale nu intră în vacanţă niciodată, aşadar nici pe timpul verii. În condiţiile în care peisajul audiovizual contemporan este constant invadat de programe facile, susţinem păstrarea ponderii de până acum la RRA a emisiunilor sus menţionate – produse media echilibrate, de înaltă calitate şi profunzime editorială, cu invitaţi de prestigiu – cu atât mai mult cu cât, subliniem, fiecare dintre ele s-a dovedit a fi şi lider de audienţă pe tronsoanele orare respective. 

   Am luat notă de recentele declaraţii ale preşedintelui SRR, Ovidiu Miculescu, în privinţa faptului că “actul de cultură este obligatoriu în audiovizualul public ” şi, de asemenea,“cultura – alături de informare, educaţie şi divertisment – înseamnă misiunea publică a SRR” şi credem că, respectând aceste convingeri, managementul postului Radio România Actualităţi va readuce grila de programe la standardele valorilor fundamentale naţionale.

   Semnatari:

IPS Teofan Savu

IPS Ioan Robu

Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici

Acad. Răzvan Theodorescu

Acad. Sorin Dumitrescu

Acad. Eugen Simion

Acad. Dan Hăulică

Prof. Radu Ciuceanu

Radu Boroianu

Georgeta Filitti

Ştefan Cazimir

Andrei Oişteanu

Ana Blandiana

Romulus Rusan

Alex Ştefănescu

Florin Iaru

Mircea Cărtărescu

Dan C. Mihăilescu

Radu Paraschivescu

Augustin Buzura

Vintilă Mihăilescu

Dan Mircea Cipariu

Lucia Hossu Longin

Daniela Zeca Buzura

Doina Rusti

Stere Gulea

Ştefan Popa Popa’s

Cristian Pîrvulescu

Alfred Bulai

Dan Pavel

Sandra Pralong

Cristian Bădiliţă

Liviu Tofan

Cristina Modreanu

Arh. Dorin Ştefan

Ada Ştefan

George Banu

Maia Morgenstern

Constantin Chiriac

Florin Zamfirescu

Alexandru Dabija

Laurenţiu Damian

Maia Morgenstern

Olga Delia Mateescu

Ioana Crăciunescu

Ada Solomon

Alexandru Dabija

Mihai Mănuţiu

Anca Mănuţiu

Marinela Ţepus

Dorina Lazăr