Un samurai modern reface călare drumurile comerciale și militare între provinciile române

   Gălățeanul Liviu Neagu, deținător de centură neagră în arte marțiale și mare iubitor de cai, reface în aceste zile, călare și echipat ca un cavaler medieval, traseul istoric ce leagă Brașovul de Hunedoara și Deva. Pe 2 mai, cavalerul modern a plecat în periplul său istoric din Parcul Medieval de la Cristian și va străbate traseul: Codlea – Făgăraș - Șelimbăr – Cristianul de Sibiu – Sebeș - Hunedoara – Deva. Traseul va dura opt zile. În funcție de starea vremii și de cum se va simți calul, un superb pur-sânge arab alb, Liviu Neagu și-a propus să continue drumul până la locul de baștină al lui Avram Iancu, la Țebea.

   Prin acest periplu călare, Liviu Neagu vrea să retrezească românilor, dar mai ales copiilor, interesul pentru istorie. ”Vreau să demonstrez că românii nu-și omoară caii și nu-i folosesc numai la cârnați și sarmale. Dar cel mai mult țin la retrezirea identității naționale, pentru că politicienii încearcă să ne transforme, dintr-un popor al unei țări, într-o populție de pe un areal geografic sau politic”, și-a definit cavalerul rătăcitor crezul care l-a determinat să pornească acest proiect. De altfel, traseul pe care se află în aceste zile Liviu Neagu este unul ”de încălzire”, scopul final al proiectului fiind străbaterea călare și cu armament medieval a Drumului mătăsii și al mirodeniilor. Astfel că, primăvara viitoare îl va prinde pe Liviu Neagu călare pe traseul Brașov – Varna – Istambul – Mosul – Halep – Damasc.

   Pe drumul început joi, călărețul este însoțit de o mașină, condusă de Alexandra Nedeleanu - studentă la Drept în Brașov, care transportă hrana pentru cal și care are și rol de antemergător pe șoselele aglomerate. Proiectul lui Liviu Neagu este susținut de asociațiile Străjerii Cetății Brașov și Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.

   S.Ț.