Senatului României a impus un fals reprezentant al societății civile în CSM

   Nu mai puţin de 18 organizaţii neguvernamentale, printre care Agenţia de Monitorizare a Presei, Institutul pentru Politici Publice şi Centrul pentru Jurnalism Independent, protestează împotriva refuzului Senatului României de a trimite în Consiliul Superior al Magistraturii un „reprezentant veritabil” al societăţii civile. „Senatul României nu face diferența între societatea civilă și societatea în civil. Senatul României a ignorat cu bună știință poziția organizațiilor neguvernamentale care au susținut un candidat competent - avocatul Antonie Popescu - propus în urma unei riguroase proceduri de selecție, audiere, consultări și nominalizare. Toți cei patru candidați, care au fost audiați de Comisia juridică a Senatului și apoi evaluați prin votul plenului camerei, au întrunit condiția exprimată de lege. Judecata la care au fost expuși a făcut însă o diferență între ei: votul profund politic, clientelar, a decis să nu trimită în CSM un reprezentant veritabil al societății civile. De asemenea, putem citi în votul senatorilor disprețul față de o autentică reformă a justiției, atunci când este respins candidatul organizațiilor care au fost prezente în cele mai importante momente ale reformei justiției din România - și vom menționa doar dezbaterile care au însoțit procesul de legiferare a CSM, DNA și ANI”, susţin reprezentanţii celor 18 organizaţii neguvernamentale.

   Societatea civilă acuză parlamentarii din Senatul României că au decis să trimită în CSM un al doilea reprezentant care este angajat al aceleiași universități particulare al cărei rector, Corina Dumitrescu, este tot membru al CSM, ca reprezentant al societății civile. Corina Dumitrescu este șefa Danielei Ciochină, al doilea membru al societății civile agreat de Senat. „Subliniem faptul că ideea de a avea doi reprezentanți ai societății civile în CSM presupune ca aceștia să reflecte cât mai multe zone ale societății civile, pentru a asigura o pluralitate de idei și o reală dezbatere la nivelul CSM. De aceea, alegerea doamnei Ciochină ne ridică mari semne de întrebare cu privire la posibilitatea acesteia de a avea poziții contrare față de actuala sa șefă în cadrul Universității – doamna Corina Dumitrescu”, susţin reprezentanţii celor 18 organizaţii neguvernamentale.

 

   Candidatul votat de Senat, nerecunoscut de societatea civilă 

   Societatea civilă solicită anularea votului din plenul Senatului, precum și reluarea întregului proces legislativ de completare a componenței Consiliului Superior al Magistraturii. „Suntem indignați față de neprofesionalismul de care au dat dovadă senatorii la momentul prezentării raportului Comisiei juridice: necitirea în cadrul Plenului a organizațiilor ce l-au susținut pe domnul Antonie Popescu, la ceilalți candidați precizându-se acest aspect, ne ridică semne de întrebare cu privire la onestitatea demersului parlamentar (...) Față de acest simulacru procedural protestăm energic și hotărât. Nu recunoaștem candidatul votat de Senat. Este un fals reprezentant al societății civile, pentru că nu este susținut de societatea civilă. Nu tolerăm o asemenea ingerință în procedura democratică de nominalizare a candidatului nostru în CSM”, au transmis cele 18 organizaţii neguvernamentale.

   Corina Dobre