Siderurgiştii pregătesc proteste la poarta ArcelorMittal Galaţi

   Salariaţii combinatului siderurgic de la Galaţi, nemulţumiţi de actualele condiţii de muncă impuse de patronatul ArcelorMittal, sunt aşteptaţi să protesteze la poarta unităţii. Acţiunea va fi organizată de sindicatul Solidaritatea, pe 30 octombrie, între orele 14.00-16.00.

   „Acţiunea de protest are loc împotriva măsurilor abuzive de reducere constantă a veniturilor şi aşa foarte mici ale salariaţilor, precum şi împotriva folosirii arbitrare a forţei de muncă prin tot felul de metode neprofesioniste şi iraţionale, gen Talent Pool, fapt ce a condus şi conduce la diverse forme de îmbolnăvire pe termen lung şi la riscuri majore de accidentare, din cauza descompletării normativelor minime de personal. Sindicatul consideră că «măsurile» dictate de patron şi de administraţia incompetentă şi imorală au la bază slăbirea încrederii salariaţilor într-o existenţă viitoare a combinatului şi a siguranţei locurilor de muncă. Toţi salariaţii nemulţumiţi de situaţia creată artificial, în bună măsură, cu scopul şantajării Guvernului cu privire la energia electrică, care i se vinde lui Mittal la un preţ «incorect» (adică prea mare în viziunea lui Mittal), precum şi cu apropiata negociere a CCM, precum şi de activitatea sindicală, sunt aşteptaţi la miting pentru a protesta împreună şi a ne organiza în vederea luptei pentru menţinerea locurilor de muncă şi pentru stoparea batjocurii administraţiei”, spune Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea.

   Precizăm că, săptămâna trecută, patronatul combinatului de la Galaţi a decis trimiterea tuturor siderurgiştilor, pentru două zile, în concediu fără plată. „ArcelorMittal Galaţi continuă să ia în mod responsabil măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect”, a declarat atunci Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei.

   De asemenea, în prezent, compania definitivează schema de plecări voluntare în urma căreia combinatul va mai pierde încă 450 de salariaţi.

   Marilena Dinu