Pensionarii sunt executați pe capete din cauza datoriilor neplătite

   Vești proaste pentru 1.400 dintre pensionarii gălățeni, care primesc acasă, de luna aceasta, venituri dijmuite substanţial. S-a ajuns în această situație deoarece mulți bătrâni sunt nevoiţi să se împrumute la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc pentru a supravieţui. Alții se îndatorează pentru a-și procura rețete medicale sau pentru a-și plăti întreținerea. Din păcate, mulți dintre ei nu mai pot returna la timp sumele împrumutate, se înglodează în datorii şi se trezesc cu pensiile ciopârțite. „Luna aceasta, avem în evidență, un număr de 1.400 de pensionari cu popriri, din care 459 de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), 210 de la ANAF și primării, 630 de la executori judecătorești și 143 de la bănci”, ne-a declarat Greta Ioniţă, șef Serviciu Casa Județeană de Pensii.

 

   Datori și dincolo de viață

   Locul întâi în topul datornicilor îl ocupă un pensionat gălățean care are poprire pentru o datorie de 650 milioane lei vechi, în baza unui titlu executoriu emis de Direcția Regională de Accize și Operațiuni Vamale. Pensionarilor datornici nu li se poate reține mai mult de o treime din pensie, însă, dacă sunt mai multe instituții creditoare care cer executarea pensiei, se poate reține chiar și 50% din valoarea pensiei. În prezent, sumele reţinute de Casa Județeană de Pensii pornesc de la 10 lei şi ajung până la 650 de lei. Sechestru pe pensie se pune în baza unor adrese de la executori bancari, împrumuturi neachitate la CARP, titluri executorii de la Finanțe ori de la Primărie.

 

   9.600 credite la CARP

   În ciuda acestor probleme cu care se confruntă, mii de pensionari gălățeni continuă să apeleze la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, pentru un împrumut rapid şi cu dobândă mult mai mică. De exemplu, de la începutul anului, s-au acordat 9.600 de credite, în valoare totală de 20.436.000 lei. Bătrânii apelează la serviciile CARP în special pentru medicamente, plata facturilor, taxe şi impozite, operaţii, dar și pentru a-şi ajuta copii.

   Sergiu Damian