Ce înțeleg românii printr-un stil de viață sănătos?Femeile sub 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesată de un stil de viață sănătos. Zahărul și produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol sunt considerate a fi alimentele cele mai dăunătoare sănătății. Doar una din cinci persoane interesate de un stil de viață sănătos folosește frecvent suplimente nutritive. Doar una din 10 persoane declară faptul că medicul reprezintă o sursă principală de informare în ceea ce privește un stil de viață sănătos. 54% dintre respondenți consideră că nu este dificil să urmezi un stil de viață sănătos.

În perioada 20 martie – 7 aprilie 2019, AlimenteSpeciale.ro, magazin online specializat in comercializarea de produse dietetice și terapeutice, a realizat un studiu menit a releva ce înțeleg românii printr-un stil de viață sănătos, precum și alte aspecte importante în ceea ce privește acest subiect. La sondaj, au participat 734 de persoane interesate de un stil de viață sănătos, atât femei, cât și bărbați, aparținând tuturor categoriilor de vârstă. Cercetarea a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări și a fost realizată în exclusivitate în mediul online.  

“O primă concluzie interesantă pe care o putem desprinde din rezultatul sondajului este faptul că femeile de până în 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesantă de un stil de viață sănătos. Dacă în ceea ce privește sexul persoanelor interesate de acest subiect (92.2% femei) nu suntem absolut deloc surprinși, în ceea ce privește vârsta acestora, surpriza este nu doar mare, cât și una extrem de îmbucurătoare. Astfel, nu mai puțin de 71.4% dintre persoanele care au ales să participe la sondaj sunt persoane de până în 30 de ani, ceea ce înseamnă că, din fericire, tinerii devin din ce în ce mai conștienți că un stil de viață sănătos este deosebil de important. Dintre aceștia, 42.1% consideră că momentan urmează un stil de viață sănătos, în timp ce 57.9% sunt de părere că deocamdată nu se pot încadra în această categorie și că mai au mai au nevoie de schimbări ale stilului actual de viață”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Care este cel mai important aspect al unui stil de viață sănătos?

În ceea ce privește aspectele esențiale unui stil de viață sănătos, cei mai mulți dintre respondenți (89.1%) au indicat alimentația ca fiind factorul cel mai important. De asemenea, participanții la sondaj consideră că mișcarea (70.6%), somnul (54.4%), managementul stresului (43.1%) și socializarea (20.7%) sunt, în ordine, ceilalți factori determinați pentru un stil de viață sănătos.

Care este alimentația persoanelor interesate de un stil de viață sănătos?

Alimentele care nu lipsesc din dieta zilnică a persoanelor interesate de un stil de viață sănătos sunt, în ordinea indicată de cei mai mulți respondenți, fructele și legumele (63.7%), cerealele (51.7%), carnea (40.8%), lactatele (34.5%), leguminoasele (23.5%) și peștele (7.3%).

“Dacă este să ținem cont de recomandările actuale ale specialiștilor în nutriție și de rezultatele celor mai noi și importante studii realizate în domeniu, nu putem discuta de o alimentație sănătoasă în lipsa unui consum zilnic de fructe și legume (în special legume). De aceea, luând în considerare partea plină a paharului, putem aprecia datele rezultate destul de încurajatoare – mă refer în special la consumul relativ crescut de fructe și legume, dar și la diminuarea aportului de carne și lactate din dieta zilnică. În orice caz, este interesant de observat modul în care vor evolua aceste date și în viitoarele cercetări pe care intenționăm să le întreprindem”, a declarat Maria Martac.

Chestionați cu privire la ceea ce presupune, în principal, o alimentație sănătoasă, participanții la studiu au indicat consumul de preparate gătite în casă din ingrediente integrale (63.4%), alimente bio (organice) (45.2%), alimente neprocesate (43.6%), alimente provenite din agricultura locală (35.5%), hrană predominant vegetariană (vegană) (25.1%) sau hrană compusă în principal din produse de origine animală (carne, ouă și lactate) (23.2%).

Care sunt alimentele considerate a fi cele mai dăunătoare sănătății?

Persoanele interesate de un stil de viață sănătos consideră că cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate sunt zahărul (78.2%), produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol (62.7%), fructele și legumele tratate cu pesticide (38.4%), cerealele rafinate (35.4%), carnea și lactatele provenite din ferme industriale (26.8%), uleiurile vegetale industriale (21.5%), cerealele care conțin gluten (8.8%) și produsele de origine animală (7.3%).

În ceea ce privește alimentele la care respondenții ar renunța cu cea mai mare greutate, rezultatele sondajului indică, în ordine, zahărul (29.3%), cafeaua (19.2%), carnea (19.1%), pâinea și alte produse făinoase (18.1%) și lactatele (10.9%).

Doar una din cinci persoane interesate de un stil de viață sănătos folosește frecvent suplimentele nutritive

Întrebați dacă folosesc în mod curent suplimente nutritive (vitamine, minerale, acizi grași, probiotice etc.), 79.7% dintre persoanele participante la sondaj au răspuns negativ.

“În această privință,specialiștii susțin că indiferent cât de variată și corect realizată ar fi alimentația, în condițiile actuale de mediu și de stil de viață este imposibil să existe un aport optimi al tuturor nutrienților necesari, suplimentarea fiind absolut esențială pentru o stare optimă de sănătate a organismului”, a declarat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

Internetul este principala sursă de informare cu privire la un stil de viață sănătos

Internetul (73.3%), cărțile de specialitate (27.1%), presa (ziare, reviste, TV) (24.1%), nutriționistul (15%), medicul de familie (10.4%) și medicul specialist (8.6%) reprezintă sursele principale din care românii se informează în legătură cu un stil de viață sănătos.

Cât de greu este să urmezi un stil de viață sănătos?

54% dintre participanții la cercetarea realizată de AlimenteSpeciale.ro consideră că nu este dificil să urmezi un stil de viață sănătos, în timp ce 46% sunt de părere că acest lucru este greu de pus în aplicare. Principala preconcepție a persoanelor care consideră că este dificil de urmat un stil de viață sănătos este legată de costul considerat a fi mai ridicat în acest caz, susține Maria Martac. În acest sens, reprezentanta magazinului online consideră că prin informare, voință și prin dedicarea unui timp suplimentar rezonabil, chiar și persoanele cu venituri mai scăzute pot urma cu succes un stil de viață sănătos.