Premierului Dăncilă i-a mințit pe români în legătură cu performanțele de la președinția Consiliului UE – conform Factual.roContext

În 11 mai 2019, Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a făcut următoarea afirmație referitoare la președinția Consiliului Uniunii Europene:

„În timp ce noi ne chinuim să avem o preşedinţie de succes şi avem cea mai de succes preşedinţie pe care a deţinut-o un stat membru, 90 de dosare legislative închise, 1.300 de evenimente de a promova România şi a-i promova pe români, ei ce fac?”

Ce verificăm?

Numărul de dosare legislative închise și evenimentele organizate de România de când a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene.

Verificare

Consiliului Uniunii Europene este una dintre instituțiile cheie la nivelul UE și se ocupă printre altele de negocierea și adoptarea legislației, alături de Parlamentul European și Comisia Europeană.

Președinția Consiliului se schimbă o dată la șase luni între statele membre ale UE, iar România a preluat acest rol la 1 ianuarie 2019.

Pe site-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în 8 martie 2019,  Viorica Dăncilă a expus un bilanț al rezultatelor obținute, susținând că s-au soluționat 67 de dosare legislative și că au fost organizate 650 de evenimente și reuniuni.

Pentru a înțelege mai bine situația am solicitat informații biroului de presă al Consiliului Uniunii Europene. Ne-a răspuns Romain Sadet și constatăm că nu există statistici cu numărul de dosare legislative închise nici de țările care au deținut în trecut președinția Consiliului. În plus, conform acestuia,  este subiectiv să judeci o președinție doar în funcție de numărul de dosare legislative soluționate.

Acest număr de dosare închise, adică finalizate prin regulamente adoptate sau directive,  depinde de numărul de dosare propuse (de exemplu cele înaintate de Comisia Europeană).

Romain Sadet spune că în cazul României a existat un număr mare de dosare soluționate chiar la începutul mandatului deoarece în acel moment sesiunea parlamentară era pe sfârșite și a existat un flux mare de dosare.

Sesiunea Parlamentului European  s-a încheiat în aprilie 2019 și de atunci România nu mai poate soluționa dosare pentru că are nevoie de acordul Parlamentului European.

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. România nu are cea mai de succes președinție deoarece această evaluare nu poate fi făcută în funcție de numărul de dosare legislative rezolvate.