Gălățenii nu au scăpat de tătukul roșu Eugen Durbacă: mamutul politic a devenit ProRomâniaGălățenii care s-au bucurat că au scăpat de Eugen Durbacă, atunci când au văzut firma ruginită a defunctului partid Conservator pe sediul din strada Brăilei (foto 2), vor fi dezamăgiți să afle că mamutul politic se reîntoarce vopsit în culorile altui partid. La începutul săptămânii în curs, politicianul care a pus bazele distrugerii Galațiului după 1990, a devenit membru fondator și om de bază al partidului lansat de Daniel Constantin, ProRomânia. Noul partid, care se vrea ”cu accente patriotice”, s-a născut din dorința de revanșă a lui Daniel Constantin, personaj care a fost forțat de Călin Popescu Tăriceanu să părăsească ALDE. Vă veți întreba, poate, de când are Durbacă ”accente patriotice” sau ce îl leagă pe bătrânul politruk de tânărul Daniel Constantin? Cei doi au fost oamenii de bază ai varanului politic Dan Voiculescu și tot ei au fost primii care l-au părăsit, din diferite motive, după ce acesta a fost condamnat în dosarul ICA și a devenit pușcăriaș de lux. Acum, Eugen Durbacă, ajuns la al unsprezecelea partid pe care îl frecventează și cu sabia Justiției deasupra capului, încearcă să-și mai asigure încă o protecție politică pe seama gălățenilor. În câteva zile, firma ruginită a Partidului Conservator va fi acoperită cu una pe care va sta scris ProRomânia și atârnații, care se hrănesc de 25 de ani din firimiturile căzute din barba tătukului, vor începe să mișune din nou pe la sediul de partid ce pare pustiu acum.

Eugen Durbacă este, probabil, cel mai mare traseist din politica națională și, în mod sigur, din cea gălățeană. Noul membru ProRomânia a ocupat, înainte de Revoluţie, diverse funcţii în activul de partid, fiind chiar membru supleant al CC al PCR. După '89, Durbacă a intrat în PSM şi a câştigat, astfel, primul său mandat de primar cu forțele politice de stânga. Au urmat  transferuri politice la PDSR şi PDAR, partide de care se rupe apoi pentru a conduce filiala locală a ApR. După structura politică a lui Meleşcanu, Durbacă a refuzat PNL, partid care îl curta asiduu, și a pleacat la PD, unde a devenit preşedinte al organizaţiei municipale. A părăsit apoi filiala PD, după un scandal monstru cu Mircea Toader, de unde a plecat cu jumătate din organizaţie. După democrați, Durbacă a ajuns la PUR, devenit apoi PC. Pentru scurt timp, îi trădează pe conservatori în favoarea ”interesului național” (UNPR), al generalului Oprea. De aici, a trebuit să se întoarcă la PC, în urma unui scandal. Arestarea lui Dan Voiculescu l-a făcut pe dinozaurul politic să devină liberal roșu, în nou înființatul ALDE, de unde a fost exclus împreună cu noul său șef de partid, Daniel Constantin.

Despre cât a furat și cum s-a îmbogățit Eugen Durbacă pe seama gălățenilor s-au scris tomuri întregi. Doar Justiția, mai timidă, îl urmărește doar într-un dosar disjuns din celebrul Aviasan și pus la păstrat de DNA.

S.Ț.

                            Gălățenii nu au scăpat de tătukul roșu Eugen Durbacă: mamutul politic a devenit ProRomânia