Consilierii locali liberali n-au votat măsura liberală de suspendare a termoficării ”de dragul” electoratuluiPenibilul în care se afundă filiala liberală condusă de Victor Paul Dobre a atins apogeul la ultima ședință a Consiliului Local Galați. Miercuri, consilierii locali liberali s-au abținut la votul privind suspendarea pe termen nedeterminat a furnizării energiei termice prin sistemul centralizat, o măsură de dreapta care stopează risipirea fondurilor ce ar putea fi folosite pentru dezvoltarea Galațiului. Cele aproximativ 12 milioane de euro din bugetul susținut anual de toți gălățenii se scurg într-un sistem păgubos, învechit din punct de vedere tehnic, pentru încălzirea a cel mult 20% din populația orașului. În aceste condiții, măsura aparent dură și de natură liberală luată de primarul Ionuț Pucheanu, dacă fondurile nu sunt canalizate pe alte direcții, poate duce la o dezvoltare vizibilă a Galațiului.

Corul orfelinelor liberale, prin vocea stinsă a lui Nicușor Ciumacenco, a motivat abținerea la votarea măsurii de natură liberală prin invocarea unui studiu de oportunitate în urma căruia să fie scoasă la licitație rețeaua ciuruită de distribuție. În condițiile în care sistemul este depășit tehnic de zeci de ani și a fost furat de politicieni aparținând înfrățirii PSD-PNL, este greu de crezut că poate exista vreun investitor care să se aventureze într-o astfel de experiență. Nici liberalii gălățeni nu cred asta, dar speră că, prin votul populist dat ieri de cei șase consilieri prezenți la ședință, să atragă o parte din electoratul tradițional al PSD. Marii strategi ai liberalilor, întâi au lansat public zvonul că vor vota pentru întreruperea furnizării căldurii în sistem centralizat, după care au punctat populist și de un penibil infinit la votul din CL.

Și pentru ca inversiunea de imagine cu PSD-ul să fie completă, liberalii au cerut dublarea ajutorului financiar alocat de Primărie pentru ca gălățenii să-și achiziționeze sisteme alternative de încălzire. Majorarea propusă de primarul pesedist Ionuț Pucheanu, de la 2.700 de lei la 3.000 de lei, nu a fost pe placul consilierilor liberali și s-au abținut și de această dată la vot.

Interesant este faptul că, atunci când s-a votat suspendarea sistemului de termoficare, nici măcar măscăricii de la UNPR, cu Picu Roman în frunte, nu s-au opus hotărârii, cu toate că pierd, prin declasarea Calorgal, avantajele obținute la împărțirea politică a firmelor municipalității.

S.Ț.