Pesedistul Dan Nica își omoară copilul IT și-i îndeasă bani în buzunar lui Ștefan ViorelO tranzacție între entități pesediste gălățene scoate din jocul de imagine politică marea realizare a ex-ministrului Comunicațiilor Dan Nica, Parcul de Tehnologia Informației, cunoscut sub titulatura de Parcul de Soft. Lansat ca proiect în 2002, în primul mandat de ministru al Comunicațiilor al lui Nica, printr-un contract de asociere între Consiliul Județului Galați, Consiliul Local și Universitatea ”Dunărea de Jos”, Parcul de Soft a fost realizat din bani publici și exploatat în câștigul firmei pesediste Navrom SA. La lansarea proiectului, șeful pesedeului gălățean, Dan Nica, a dat o lovitură de imagine, după ce a anunțat că Parcul de Soft a fost luat cu asalt de celebrele firme americane Microsoft, Oracle, IBM, Hewlett Packard & co. Minciuna lui Nica a fost devoalată de ambasadorul american de atunci, care a negat prezența la Galați a firmelor cu care ne aburea pesedistul. După acest impas, parcul tehnologic a funcționat ca adăpost pentru firme care au avut legătură cu soft-ul. Acum, beneficiarul câștigurilor din asocierea pe bani publici, firma controlată de ex-ministrului pesedist de Finanțe Viorel Ștefan, Navrom SA, vinde imobilul către Facultatea de Medicină din cadrul UDJ, altă redută pesedistă, controlată de decanul Aurel Nechita și de deputatul Nicolae Bacalbașa, personaje toxice care au subjugat politic medicina gălățeană. Vânzarea se face în plin program de ajutor minimis acordat de Consiliul Local, al treilea an consecutiv, către firma lui Viorel Ștefan, Navrom Centrul de Afaceri SRL. Tranzacția pesedistă, care afectează patrimoniul economic șubred al Galațiului, are loc în condițiile în care Facultatea de Medicină din cadrul UDJ mai are în patrimoniu încă cel puțin patru imobile.

Investiția CJ și CL Galați a fost exploatată în favoarea firmei lui Viorel Ștefan

Pesedistul Dan Nica își omoară copilul IT și-i îndeasă bani în buzunar lui Ștefan ViorelPrin contractul de asociere în participațiune nr. 133/27.09.2002, CJ și CL Galați se angajau să investească fiecare câte cinci miliarde de lei vechi pentru aducerea clădirii, care găzduise un cămin al marinarilor, la standardele unui incubator de afaceri. Tot atunci, printr-o șmecherie pesedistă, cele două entități publice au creat o firmă, Cons Mangement Parc de Soft SRL, care să administreze afacerea. Astfel, reprezentantul proprietarului clădirii, Navrom Centrul de Afaceri SRL, a închiriat către Cons Management Parc de Soft SRL aproximativ 3.200 metri pătrați de construcție. Din această suprafață, aproape jumătate era reprezentată de căi de acces (holuri) și spații comune (toalete etc), spații care nu puteau fi închiriate softiștilor. Prin această mișcare, Navrom Centrul de Afaceri încasa sume importante din chirie și din utilitățile umflate: 11,5 euro/mp + TVA, preț din care 4,5 euro/mp + TVA reprezenta chiria, iar 7 euro/mp + TVA reprezenta contravaloarea utilităților. În aceste condiții, reprezentanta celor două instituții publice, Cons Management Parc de Soft, avea anual pierderi care au forțat asociații, CJ și CL Galați, să asigure majorări de capital din bani publici pentru a nu falimenta. Mai mult, dintr-un raport al Camerei de Conturi Galați rezultă că proprietarul clădirii Parcului de Soft, Navrom Centrul de Afaceri SRL, a perceput un tarif nejustificat la energia termică, de 298 lei/Gcal, fapt care a produs supraîncasări de 98.563,39 lei, fără TVA, într-un an și jumătate. Cu alte cuvinte, băieții ex-ministrului Ștefan au cerut prețuri mărite artificial la gaze, energie electrică, taxarea amortismentelor pentru centrala termică, plus întreținerea, reparațiile, reviziile CNCIR ș.a., fără nicio fundamentare. Reprezentantul Cons Management Parc de Soft SRL la acea dată, directorul Cătălin Aramă, băiat cu state vechi de serviciu în PSD, a acceptat prețurile mărite fără niciun act la bază și i-a taxat, la rândul său, pe softiști. Interesant este faptul că abaterea finaciară constatată de Camera de Conturi Galați în relația comercială dintre firma CL+CJ, Cons Management Parc de Soft SRL, și Navrom Centrul de Afaceri SRL, în favoarea celei a ministrului Viorel Ștefan, nu a fost și nu va fi recuperată.

Vânzarea clădirii incubatorului de soft se face în plin program de finanțare minimis pentru Navrom Centrul de Afaceri

Tranzacția dintre Navrom Centrul de Afaceri și Universitatea ”Dunărea de Jos” nu este recunoscută ca fiind încheiată de cei doi protagoniști, așa cum au clamat în oficiosul local. Asta, cu toate că spațiul a fost eliberat și este în plin proces de amenajare conform cerințelor noului proprietar, Facultatea de Medicină. Mai mult, au apărut și informații neoficiale privind prețul: aproximativ un million de euro, sumă care cuprinde și prețul modificărilor privind compartimentarea clădirii, 350.000 de euro. Cu alte cuvinte, Dan Nica și-a sacrificat proiectul IT și i-a băgat în buzunar vreo 650.000 de euro colegului de partid Ștefan Viorel. La această sumă, n-am adăugat câștigul de până acum al firmei pesediste Navrom Centrul de Afaceri.

Șmecheria cu nesemnarea contractului de vânzare-cumpărare are drept scop ca Navrom Centrul de Afaceri să beneficieze până la final de ajutorul minimis, din bani publici, pe care i l-a acordat primarul Ionuț Pucheanu firmei controlată de Viorel Ștefan, singura din Galați care a beneficiat în ultimii ani de acest tip de ajutor (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2751-primarul-pucheanu-scuteste-de-impozitele-locale-firma-controlata-de-ministrul-finantelor-viorel-stefan.html).

Uciderea copilului IT al lui Nica vine după strangularea de către același personaj pesedist al unui alt proiect drag gălățenilor: Zona Metropolitană Galați-Brăila. Acolo, Dan Nica a intrat cu bocancii în teritoriul Brăilei, de unde a rupt 1.000 de hectare, acțiune care a blocat pentru mult timp negocierea pentru polul economic.

S.Ț.